'Астрал Холидейз' обяви фалит

Компанията е в процедура по несъстоятелност заради банкрута на Thomas Cook

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2019 в 15:48 6904 4

Един от големите туроператори у нас - "Астрал Холидейз", обяви фалит и започва процедура по несъстоятелност.

Дружеството е официален представител на мощния британски туроператор Thomas Cook, чийто фалит бе обявен миналия месец.

"С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите", съобщават от "Астрал Холидейс".

Компанията уверява клиентите си у нас, че е предприела мерки, за да не бъдат финансово ощетени:

"...ръководството на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД е предприело всички необходими мерки и e изпълнило всички свои задължения във връзка със Закон за туризма, за да защити Вас, своите клиенти. „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД поддържа валидна застрахова „Отговорност на туроператора“, за да може там, където нашите неимоверни усилия не са достатъчни, да бъдем подкрепени от нашите партньори ЗК „Уника“.

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква днес среща с ръководството на „Астрал Холидейз“ и застрахователното дружество „Уника“ АД. 

От Министерството на туризма съобщават, че „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД има валидна застраховка със застрахователната компания „Уника“ АД. Лимитът на полицата е 700 хил. лв. и е за срок до 14.11.2019 година. 

В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с “Астрал Холидейз“. Дружеството уверява, че пътуванията на основната част от туристите, закупили почивки, които в момента се намират зад граница, са платени. Компанията информира още, че клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания. В официалната позиция на дружеството се казва, че потребителите на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но „АСТРАЛ“ не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон.

Туроператорът уточнява, че няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07.10.2019 г. Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от "Астрал Холидейз Интернешънъл" към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

07.10 2019 в 19:11

Блс, той все пак е "общинар"!!!
ПП.Аз също не мога да вдена(тва към Общинар) какво общо има държавата с частния бизнес на някой си? Или си ревем ей така, по инерция?

12721

3

bls

07.10 2019 в 17:39

Общинар, каква политическа отговорност? Несъстоятелности са нормално нещо в търговския живот. Да забранят на частни фирми да търгуват ли? Информацията, че Кук са зле е налична от няколко месеца и поне от началото на 2019-та г. Това се знае от повечето застрахователи на търговски риск, каквито в бъглария има няколко. Ако големите бизнесмени се бяха сетили да ползват застраховки на вземанията си с отложен падеж можеше и някои от тях да не изгорят. Останалото е държавна намеса в частен сектор и ако някой се беше намесил щеше да се реве, че държавата национализира.

4534

2

Общинар

07.10 2019 в 17:25

То беше ясно! Старият зам.министър В.Ботев го каза по адрес н Томас Кук, че ни чака вълна от фалити. Туроператори, хотели, застрахователи, ще има тежки щети за превозвачи и летища! КОЙ обаче ще поеме политическата отговорност? Ангелкова или Борисов? Прави впечатление, че всички се крият КОЙ назначи тази некадърна калинка. Първо в АПИ, после в МРРБ, после в Транспорта, после в Туризма. Сега като не остана туризъм, посланик ли ще я пращат?

12374

1

Emigirl

07.10 2019 в 15:56

Няма как Томас Кук да не повлече след себе си редица фирми, много големи бяха и загубите ще са за всички нас