Асен Василев не очаква инфлацията да мине 10%. Ръстът й е очакван

Финансовият министър обяви, че в средата на годината ще има актуализация на бюджета заради коалиционните политики

OFFNews 23 януари 2022 в 17:58 3014 4

Финансовият министър Асен Василев не очаква инфлацията да мине 10% през тази година, а ръстът й е очакван. Тя ще се движи в диапазона 5-7%, най-много 8 процента. Прогнозата си той направи пред БНТ с уточнението, че нейният пик ще е през март и април.

Василев подчерта, че всички заложени увеличения са изпреварващи инфлацията.

"Инфлацията е в рамките на процент и половина - два от това, което е в еврозоната. За следващата година очакваме проинфлационна среда - и от ЕЦБ, и от федералния резерв на Щатите беше сигнализирано. Наистина се движим в диапазон 5-6-7, максимум до 8%", заяви той.

И допълни, че българската икономика е по-енергоемка.

За Бюджет 2022

Според вицепремиера бюджетът за 2022 г. ще бъде приет до края на февруари. Той го нарече социален, "защото в него са заложени мерки за подкрепа в редица сфери". За пръв път бюджетът стъпвал на реални, а не на прогнозни данни. Василев посочи, че растежът е 4,8%, инфлацията - 5-6%, дефицитът без ковид мерките е 2,5%, а с тях - 4%. Заложените приходи са сравнително консервативни, като се отчита ръстът на икономиката, инфлацията и подобрената събираемост.

Финансовият министър заяви, че в средата на годината ще се направи актуализация, защото голяма част от коалиционните политики трябва да бъдат разработени и устойностени.

"Запазва се социалната подкрепа за здравния сектор и 1000 лв. за медиците на първа линия. Има предвидени повече средства за доболничната помощ. Сектор здравеопазване ще получи над 1 милиард лева повече. Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания, а да се намери начин лекарите да получават нормални заплати. Министерството на здравеопазването работи със здравната каса парите да стигнат до лекарите", каза Василев.

За данъците

За пореден път финансовият министър подчерта, че данъците няма да се вдигат и не предвижда ДДС да се намали. Пенсионните осигуровки също няма да се пипат. Но личното му мнение е, че трябва да се види какъв е приносът на всеки един човек за системата и на тази база да се определят пенсиите.

Асен Василев смята, че трябва да се разшири обхватът на ваучерите, които освен за храна, ще могат да се ползват за битови сметки – ток, вода, парно.

Планът за възстановяване и устойчивост

Планът за възстановяване и устойчивост, по който все още се работи, най-вероятно ще бъде внесен през март в Европейската комисия. В новия вариант не се предвижда изграждане на газова централа в България, а ще се замени с други енергийни проекти.

"Това е изцяло мое решение, не е взето под натиск. Имаше нужда министерството на енергетиката да погледне по-детайлно какви са алтернативите. Ако сега построим газова централа, след 10 г. може да имаме същия проблем какъвто имаме с въглищните, които сега трябва да затваряме", каза вицепремиерът.

Асен Василев се надява БНБ да има скоро гуверньор, макар че процедурата по избор още да не е започнала. Бъдещият управител на БНБ ще има историческа роля, защото ще трябва да вкара страната ни в еврозоната. Той трябва да се ползва с изключителен международен авторитет и да не се страхува от непопулярни мерки, подчерта вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

24.01 2022 в 01:14

Не. Работата е по-печална.
Охранени деца, невидели нищо по трудния начин. Елитните софийски гимназии, и татковите пари. Как, и с какво живее народа - тъмна Индия.
Сам бях такъв. Жълтите павета, елитна гимназия, професорско семейство. Приет в елитна специалност, в елитен университет. По радиото казват, че всички живеем еднакво, и всички сме равни.
Черен пехотен полк. Някой няма 6 стотинки за нова якичка, а на мене ми идват парфюмирани писма в пликове от ленена хартия, които струват повече от цигарите за месец. Нещо не е наред.
Стана, полека-лека, поне додето бях в армията. Не с раздаване на цигари и пари, а с дърпане нагоре. С акъл, умения, каквото там.
А тия май го подкараха с умилкване и мънкане.