АПИ дава близо 3 млн. лв. за безопасност на животни и хора в Кресненското дефиле

Георги Ангелов 06 март 2020 в 20:26 2326 1

Снимка OFFNews

Дефилето

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви открита процедура за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и изпълнение на мерки за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле. В близо 16-километров участък от пътя Крупник - Кресна между 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на бъдещата магистрала "Струма" (лот 3.2), е предвидено изграждане на съоръжения за защита на животните и птиците в района.

Мерките ще бъдат изпълнени без спиране на трафика. Целта е опазване на биологичното разнообразие в района и повишаване на пътната безопасност.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лв. без ДДС ( близо 3 млн. лв. с ДДС). Срокът за изпълнение е 300 дни. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 часа на 23 април 2020 г.

Предвидените мерки включват модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни.

Освен това от двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1.20 метра, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно. На големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 метра.

Участъкът от пътя през Кресненското дефиле е една от най-опасните отсечки от републиканската пътна мрежа. Най-често катастрофи стават при неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение, както и при шофиране с несъобразената скорост.


Недостатъчната видимост, малкият брой места, където е разрешено изпреварването, и високата скорост на движение са едни от основните причини за пътни инциденти.

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" изготви и предложи на АПИ комплекс от мерки за подобряване на безопасността в участъка. В тази връзка при изпълнението на обществената поръчка ще се анализират представените мерки за актуализация на местата за забраненото изпреварване. Ще се прецени и нуждата от изграждане на нови ограничителни системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.

АПИ ще изпълни мерките, които са планирани в доклада за ОВОС при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79, по-рано от предвиденото още през тази година, а не при рехабилитацията на платното за Кулата, планирана да се направи след като е готово новото платно за София в участъка Крупник - Кресна от магистрала "Струма", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови