Андрей Делчев: Цена на бензина от 4 лв./л е абсурдна

Светослав Метанов 20 април 2022 в 10:27 1054 0

Снимка Pixabay

„Цена на горивата от 4 лв./л. е абсурдно висока на този етап. При сегашните тарифи потреблението е драстично свито, а ако те скочат до над 4 лв., транспортът би замрял”. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

След срещата на премиера Кирил Петков с представители на превозвачите в България от Съюза на международните превозвачи предложиха намаление на акциза на горивата с 50% за период от шест месеца.

„Ние имаме най-ниските цени в ЕС”, увери Андрей Делчев.

Той коментира какъв може да е най-лошият сценарий, който да сполети България по отношение цените на колонките - евентуално спиране на вноса на руски суров петрол.

Според Светослав Бенчев от същата асоциация картел на пазара на горивата няма. По думите му в други европейски страни дори цените на руския петрол са по-високи.

"Печалбите ни в момента са изключително минимални. Ние покриваме сметки за ток, заплати и маржът ни е изключително малък. Много се надявам да не се наложи ембарго на руските продукти, защото това означава да скочат цените много, докато пазарът не се намести", каза той пред БНТ.

Поскъпването на горивата ще е около 7-8 ст. на литър, прогнозира Бенчев. Нямаме възможност да влияем на цената на горивата, това е проблем в световен мащаб и го виждаме ясно, заяви още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови