Американското списание POWER награди руска АЕЦ за най-добра централа за 2017 г.

OFFNews 06 ноември 2017 в 10:37 3690 0

Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ с първия в света завършен реактор ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“ бе отличен като „Най-добра централа за 2017 г.“ от американското списание POWER.

Топ централите са иновативни и исторически важни проекти, които представляват интерес за енергийната индустрия.

Наравно с Шести енергоблок на руската Нововоронежка АЕЦ са и други две централи победители – АЕЦ „Колумбия“ във Вашингтон и АЕЦ „Рингхалс“ в Швеция.

Призьорите са избрани от редакторите на POWER.

Нововоронежката АЕЦ е първата централа която пуска и разработва всяко поколение на технологията на реакторите ВВЕР, включително и ВВЕР-1200 в Шести енергоблок - най-последната дума на технологията, който бе въведен в търговска експлоатация през февруари 2017 г. Това прави централата част от „живата история“ на ядрената енергетика и идеален тренировъчен център за атомната индустрия.

Журито отбеляза, че новият енергоблок с реактор ВВЕР-1200 е базиран на най-последните нововъведения и разработки, които са в съответствие с всички постфукушимски изисквания.

Сред печелившите му качества са уникалността на технологията, защото този реактор е първият и единствен по рода си; неговата издръжливост, защото животът му е двойно повече в сравнение с предишните разработки; високата му ефективност, дължаща се на съвременната автоматизация на дейностите за намаляване на човешката намеса; и безопасността му, заради уникалната комбинация от активна и пасивна система за сигурност.

Списание POWER започва да излиза през 1882 г. в САЩ. То се смята за авторитетен източник на информация за пазара на електроенергия. Повече от 40 години то отличава най-добре представилите се в индустрията за производство на електроенергия с годишни награди за електроцентрали в номинациите „Топ централи“, „Централа на годината“, „Награда за преоткриване“, „Награда за умна мрежа“ и „Награда за воден проект“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови