Алибегов иска 10% задължителен бакшиш в заведенията

Сервитьорите са против облагането на бакшиша с данък, но подкрепят задължителната ставка, тъй като напоследък хората оставят и точни суми

OFFNews 26 януари 2023 в 10:47 15899 25

Ричард Алибегов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ричард Алибегов

За задължителен бакшиш от 10% призова председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него бакшишът за сервитьорите трябва да се легализира, но да не бъде облаган с данък. В много държави в чужбина в сметката пише "tip is included" - "бакшишът е включен" и 10% от сметката на клиента влизат директно в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, когото тези хора обслужат, ще остави 10%, посочи той.

"Считам, че това е жест от страна на клиента към сервитьора, защото е доволен от свършената работа. Може да не сте доволни от самото заведение или даден продукт, но ако човекът, който ви обслужва, го е направил както трябва - това е нещо, което вие лично ще оставите на него. Смятам, че не трябва да бъде облагано с данък, но трябва да има регулация", заяви Алибегов.

Председателят на финансовата комисия в парламента Петър Чобанов (ДПС) обаче казва, че ако за това има регулация, то трябва да се обложи с данък. Алибегов изтъкна, че в българските закони не съществуват думите "бакшиш" или "сервиз".

"Легализирането на бакшишите е много хубаво нещо, защото сервитьорите ще могат да използват това като допълнителен доход, ако искат да кандидатстват за кредит, но пак считам, че това трябва да е необлагаемо", коментира Ричард Алибегов.

Сервитьорът Радостин Ралев коментира пред bTV, че не е правилно бакшишът да се облага, защото клиентите оставят допълнителна сума, ако са доволни, и че по този начин ще се отнеме стимулът за работа на сервитьорите. "Когато получим бакшиш, значи, че сме си свършили работата добре", каза Ралев.

"Не е добре да се облага, защото това са едни бързи пари, които аз днес си ги изкарвам и не се надявам на една заплата. Така ще ги получавам със закъснение, а ние примерно реално работим 2 дни в седмицата", заяви Мариела Пилонтова пред bTV, която работи в същото заведение.

Алибегов уточни, че момента българските сервитьори разделят оборота от бакшишите си. "Работи се така: оборотът в левия джоб, бакшишът в десния джоб. Това е сложно, това е смешно и в това няма нищо европейско. Сигурен съм, че ще се съгласят да плащат и данък сервитьорите, ако се направи както в чужбина", каза той.

Радостин Ралев коментира, че идеята за 10% задължителен бакшиш ще улесни работата на сервитьорите и ще намали грешките при отчитането и разпределението на бакшишите и оборота.

"10% е добър бакшиш. Напоследък хората като цяло оставят по-малко, а дори понякога се случва да оставят и точно. Въпреки старанието, което полагаме, те отново не оставят бакшиш - може би, защото нямат тази възможност", коментира и колежката му Мариела Пилонтова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

25

Того

28.01 2023 в 07:40

Този комунизъм няма свършване. Спомням си, че в последните години на комунизма, червените кхмери бяха въвели задължителни 10% в сметката по кръчмите, които проценти се записваха най-отдолу на листа.

1020

23

Мирo

26.01 2023 в 21:04

Преди три месеца бяхме в заведението на Алибегов на Витошка. По-мръсна, гадна и миризлива тоалетна не бях виждал скоро. Беше повече от отвратително. Сервитьорът отвори виното, показваше ни го и даваше да го помиришем, а аз му казах - "Иска ми се да влагате същото старание и при почистването на тоалетната!" ....
В България навсякъде персоналът е необучен. Махаш като дивак, за да те забележат, защото се събират да си говорят с гръб към теб или си гледат телефоните. Идват, хвърлят ти чиниите и изчезват. Нямат навик да ти кажат "Да ви е сладко!". Пъхат се между вас без дума да обелят, за да отсервират. Не говорят с клиента, не питат "Беше ли вкусно?", "Желаете ли да Ви препоръчам десерт или нещо друго?" Не се усмихват и не се опитват да те предразположат. Така дори биха могли да продават допълнително, но липсва този начин на мислене .....
Накрая очакват бакшиш?? Че и да стане задължителен?? Да си ровят по телефоните, а ти да ги замеряш с пари??
Не може само да искаш пари от хората!! Трябва да направиш така, че те сами да пожелаят да ти ги дадат!
Ако предлагат такава мярка, то трябва да предоставят и съответното качество на услугата!! В противен случай приемат бакшиша за даденост и не се стараят да го заслужат....

1000

21

Vanesa19321668

26.01 2023 в 16:53

По същата логика, трябва и на продавачките магазина да оставяш бакшиш. Или като ходиш на доктор.

1005

20

Диоген

26.01 2023 в 16:30

евраче знаеш ,че си ми "любимец".но когато имаш право ,не го отричам
говоря за първия ти коментар...да не си помислиш друго ;)

-985

19

Козин Човков

26.01 2023 в 16:24

Този руски циганин пак ли се измъкна от дупката си? Крайно време е да го депортират в джамахирията му.

700

18

Буда Банкянски

26.01 2023 в 16:06

Този екземпляр ми е по-отвратителен даже и от Тиквата !

1220

17

хr4

26.01 2023 в 15:27

Аз пък искам да си нося ракията от вкъщи!

870

16

Constanza

26.01 2023 в 15:20

А, той бил работодател! Това обяснява всичко.

Ако случайно му мине номерът, ще надуе цените, ще даде на сервитьорите някой лев отгоре, но в никакъв случай 10%, няма да плаща данъци върху тези 10% и готово.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков