Александър Николов: Няма да има режим на тока у нас

Ангел Марковски 30 април 2022 в 12:16 2097 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Няма да има режим на тока у нас. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов, цитиран от БГНЕС

„България и „Булгаргаз” нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руска страна”, каза още той.

По думите му обаче проблемът се съдържа в по-дълбоки детайли. „Той се състои в начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за българската страна. Нещо повече, начинът на описване на това в писмото, получено в „Булгаргаз”, ясно декларира, че подписването на подобно споразумение става неделима част от договора”, коментира Николов.

Според него в този механизъм се губят много важни неща за България. „Губи се контролът върху средствата, изобщо не е описано превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна – т.е. няма контрол”, посочи енергийният министър пред Нова тв.

„През цялото време от страна на „Булгаргаз” не е спирала т.нар. „добра воля” – изпращане на официална кореспонденция със зададени съответни питания на база правно становище. Т.е. защо се иска такъв тип механизъм, как се обосновава”, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !