Агенцията по храните затваря окончателно заведение на входа на София

OFFNews 22 август 2020 в 14:22 8192 0

Агенцията по храните заличи регистрацията на заведение за обществено хранене с обяснението, че то е системен нарушител.

То се намира на търговския площад на входа за София от автомагистрала "Хемус".

В миналото заведението неколкократно е затваряно за отстраняване на несъответствия със законодателството в областта на храните, а вчера инспектори за пореден път констатирали нарушения - пишат от БАБХ в прессъобщение. Установени били лоша текуща хигиена, липса на етикетировка и проследимост на суровините за приготвяне на готови ястия, приготвяне на заготовки в съседен обект, без регистрация по Закона за храните (ЗХ).

Спряна е дейността на двата обекта, управлявани от един и същи бизнес оператор, чието име не се посочва.

200 килограма храни ще бъдат унищожени.

При предишни инспекция били налагани финансови санкции на собственика, заведението било затваряно временно до отстраняване на несъответствията и пускано в експлоатация след проверка от контролните органи. Заради установените системни нарушения в работния процес на заведението Агенцията е решила да приложи най-тежката мярка – заличаване на регистрацията на обекта и съставяне на актове с максимални размери. Те са между 2 000 и 6 000 лева за всеки акт.

Случаят ще бъде предаден на разследващите органи и Прокуратурата.

БАБХ напомня, че гражданите могат да сигнализират при съменение за нередности в обектите за търговия с храни през онлайн формата на сайта на контролния орган или на горещия телефон – 0700 122 99.

Снимки: БАБХ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови