АЕЦ Козлодуй подписа с Уестингхаус и вече няма да зарежда 5-и блок с руско гориво

Френската Фраматом ще е доставчик за 6-и блок в Първа атомна

OFFNews 22 декември 2022 в 14:39 2627 2

АЕЦ
АЕЦ Козлодуй.

Днес АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 1000-мегаватовия 5-и блок на атомната централа за срок от 10 години.

Това е първа стъпка за диверсифициране на доставките на ядрено гориво, които до момента идваха само от Русия.

"Уестингхаус електрик Швеция АВ" е европейското поделение на американската компания "Уестингхаус". До момента АЕЦ "Козлодуй", която произвежда около една трета от тока в България, купуваше ядрено гориво изцяло от руската държавна компания ТВЕЛ, част от концерна "Росатом".

Договорът е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

Аналогично споразумение се подготвя и с френската компания "Фраматом". Идеята е тя да замести руските доставки за другия (6-и) блок в Първа атомна. Така АЕЦ Козлодуй ще получи пълна диверсификация на доставките от два независими неруски източника.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов увери във връзка със сигурността, че няма рискове ядреното гориво да не сработи и че неговата експлоатация ще бъде безопасна. Новото ядрено гориво се предвижда да започне да се използва от средата на 2024 г., когато се очаква България да получи пълния лиценз.

Според Христов подписването на договора е значителна крачка напред към диверсификацията на доставката на ядрено гориво както в изпълнение на европейската стратегия, така и в изпълнение на решението на парламента.

"В момента имаме едно партньорство, една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна, условията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С "Уестингхаус" сега имаме уговорка за доставка за ядрено гориво, ние напълно изпълняваме ангажимента към Европейската агенция за диверсификация, и то в пълни плюсове за нас", каза още енергийният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2750

2

alfakentavur

22.12 2022 в 17:11

Кудос! Путлер си мисли, че сме в ерата на СИВ и без него няма ресурси. Изненада-а-а. Има :)

22643

1

dolivo

22.12 2022 в 14:55

много добра новина!

предполагам договора включва и с отработеното какво се прави?