9 съвета как бойлерът ни да не е чак такъв лакомник

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2017 в 07:00 28753 3

Замисляли ли сте се колко от парите ви се губят в електрическата мрежа, защото оставяте включени телевизора, кафеварката и компютъра? 

Отговорът е: МНОГО, а книжката "Енергиен спестовник" на ЧЕЗ дава много ценни съвети как потребителите могат да намалят значително месечната си сметка за електроенергия със съвсем безболезнени промени на потребителските навици.

Защото едва ли предполагате, че в случай, че се отоплявате на ток при сваляне на температурата в стаята само с 1 градус, то автоматично от месечната ви фактура ще изчезнат 10% от сумата за плащане.

Непрекъснато много хора у нас се оплакват от високи сметки за електроенергия, но истината е, че страната ни харчи енергията най-неефективно в рамките на целия ЕС. Получава се малко като в максимата "Вода гази, жаден ходи". А всяко излишно разхищение на ток ни удря директно в джоба.

Всъщност за да знаете как да спестите, трябва да сте наясно с това кой електроуред колко харчи. В стандартният случай основната част от сметката за ток се формира от отоплението през зимните месеци и климатиците през лятото. Те гълтат повече от половината от общото потребление. Тук проблемът е, че голяма част от тази електроенергия се губи през старата дограма и липсата на качествена изолация. Така че инвестицията в тях е логична и сравнително бързо би си върнала парите. Става въпрос за период от 1 до 5 години.

Изчисленията на ЧЕЗ показват, че ако сметката ни за ток е 100 лева на месец, 58 лева от тях плащаме за отопление и охлаждане на дома. А колкото и невероятно да звучи, в случай че направим жилището си енергийно ефективно, то можем да спестяваме от 70 до 90 процента от този разход.

Другият "голям лакомник" в дома е бойлерът, който в летните жеги, които ни морят в последните дни, твърде често е включен. Уредът за подгряване на вода излапва средно 23 процента от сметката ни за ток, но има наколко лесни начина да спестим част от тези средства - да не загряваме водата до много високи градуси, да внимаваме как оставяме крановете на мивката и периодично да източваме бейлера.

Ето и няколко практични идеи, които могат да са ви полезни:

1 Поставете термостата на вашия бойлер на 60-65 градуса.

2 Изолирайте първите два метра от тръбите на горещата и студената вода, свързани с бойлера.

3 Инсталирайте топлинни клапи по тръбите за топла и студена вода, за да предотвратите загуба на топлина. Повечето нови бойлери са с вградени топлинни клапи.

4 Източвайте резервоара за вода на всеки три месеца, за да премахнете седименти, които пречат на преноса на топлина и намаляват ефективността на вашия бойлер.

5 Използвайте душ вместо вана.

6 Инсталирайте кран и душ глава, които смесват водата с въздух. Така потреблението ви на топла ода ще намалее рязко.

7 Ремонтирайте повредени кранове своевременно. През тях се губи много вода за кратък период от време.

8 Поставете лоста на кранчето на кухненската мивка в студена позиция. Когато се използват малки количества вода, поставянето на лоста в горещата позиция черпи топла вода, въпреки че тя никога не може да достигне кранчето.

9 Изолирайте резервоарите за съхранение на гореща вода, но бъдете внимателни да не покриете термостата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

1

neverland

29.06 2017 в 08:45

Дам, и се сещам за една статия на Каролев, където обясняваше, че не самата цена на тока е висока, а е висока цената на отопление и охлаждане :)