80% от данъчните декларации са подадени онлайн

OFFNews 01 май 2020 в 10:38 1933 0

Почти 80% от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис, като се отчита ръст на електронното деклариране от над 30 на сто, спрямо 2019 г.

Това сочат данните за успешно приключилата кампанията за деклариране на доходите на физическите лица, съобщават от НАП. Близо половин милион данъчни декларации са подадени към края на работния ден на 30 април. Едноличните търговци и юридическите лица подават годишните си декларации до края на юни, напомнят от приходната агенция.

От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП, са платени над 100 млн. лв. без такси.

От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част от гражданите са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за първи път тази година.

„Отчитаме успешна данъчна кампания 2020 г. въпреки извънредното положение. До края на годината ще предложим изцяло нов портал за електронни услуги и нов сайт на НАП, за да улесним потребителите", каза в края на кампанията директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови