80 нарушения в завод "Стомана" в Перник

OFFNews 02 юни 2017 в 12:31 5119 0

79 нарушения са установени в завод "Стомана" в Перник през последните години, почти всички - 69 от тях са свързани с безопасните условия на труд на работниците.

Това заяви по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков. Той поясни, че от 2013 г. досега инспекторите са извършили 16 проверки в завода.

„За отстраняването им са приложени принудителни административни мерки, а в 2 от случаите работодателят е бил санкциониран“, обясни министър Петков.

Най-често срещаните нарушения са свързани със здравето и безопасността на работниците - наднормени стойности на прах и шум и неблагоприятен микроклимат в някои цехове, както и ниска ефективност на вентилационните инсталации и липса на такива, неотговаряща на изискванията осветеност, както и нарушения на работното време и извънреден труд.

Министър Бисер Петков обаче каза, че в "Стомана" Перник са извършени подобрения и инвестиции, осигурена е защита срещу технологични пръски от метал, вложени са усилия за намаляване на шум и прах.

На 18 май  в завода пострадаха двама работници, единият от които почина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови