80 евро за кубик - Румъния замрази цената на дървата за огрев до 31 март догодина

OFFNews 05 октомври 2022 в 18:27 2876 0

Румънското правителство е установило спекулативно повишаване на цените на дървата

Снимка Falticeni Online

Румънското правителство е установило спекулативно повишаване на цените на дървата

Дървата за огрев в Румъния не могат да бъдат продавани на цена по-висока от 400 леи (ок. 80 евро) за кубически метър. Това реши правителството в Букурещ, а мярката ще е в сила до 31 март догодина, съобщи букурещкият „Адевърул“.

Новината беше обявена в сряда лично от министър-председателя Николае Чука. „Това е решение, очаквано от милиони румънци. Днес правителството приема решение за цените на дървата за огрев. Това е решение, очаквано от повече от 3 милиона души, всъщност 3 милиона домакинства, които използват дърва за огрев. След малко ще решим цената на дървата за огрев да бъде ограничена до 400 леи на кубик, 1500 леи на тон (300 евро) ще бъде пределната цена на дървесните брикети и 2000 леи (400 евро) на пелетите.“ – заяви Чука преди началото на правителственото заседание.

„Обявяваме го днес за да имаме система от мерки, която ще подпомогне всички румънци да изкарат добре предстоящата зима.“ – добави премиерът, който уточни, че проектът е бил одобрен от коалицията, а посочените цени са с включен ДДС.

Първоначалният вариант за пределна цена на дървата за огрев беше 500 леи (100 евро) за кубик, но свалянето със 100 леви, което прави около 20 евро е било лично предложение на премиера, пише „Адевърул“.

„В контекста на енергийната криза, през която преминава Европа, както и на краткосрочните и средносрочни перспективи, се наблюдава поредица от изкуствени увеличения на цените на дървата за огрев и продуктите от тях за отопление. В Румъния над 3 милиона домакинства се отопляват с дърва за огрев или продукти, получени от дървесина, като в селските среди броят броят на домакинствата, в които дървата за огрев се използват като основно средство за отопление, е над 2,5 милиона домакинства - 85,00% от домакинства, регистрирани в селските райони с доходи под средните в страната.“ – се казва в мотивите към извънредната наредба на правителството.

Сред мотивите е и фактът, че доходите на населението в Румъния са едва 72 процента от средното ниво за ЕС. В момента до влизането на правителственото решение на таван на цената на дървата за огрев, кубик дърва струваше до 700 леи, около 143 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови