40 хил. пътници ще летят по линията София - Цюрих (снимки)

С воден салют беше посрещнат първия полет

Ива Оприкова 14 май 2015 в 12:35 3074 0

Снимка Булфото

Пътниците на летище "София" могат отново да летят с швейцарската авиокомпания Swiss International Air директно до Цюрих. Според традицията първият полет беше посрещнат тържествено с воден салют в присъствието на официални гости и представители на двете страни. Водната струя образува красива цветна небесна дъга, които гостите тълкуваха като добро предназменование. 

На церемонията присъстваха посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева, посланикът на Конфедерация Швейцария в Република България Денис Кнобел, генералният директор на Летище "София" Христо Щерионов, както и министърът на транспорта Ивайло Московски. 

Дестинацията София -Цюрих е възобновена след 3-годишно прекъсване, тъй като интересът от и до летище "София" се е увеличил. 

Чрез трансфер в Цюрих се предоставя възможност за удобни връзки с още над 100 дестинации в Европа и по света.

Линията се обслужва от самолети Avro RJ100 и Fokker 100, a полетите ще се изпълняват във вторник, четвъртък, събота и неделя. Цените варират от 54  до 120 евро в едната посока. 

Авиокомпанията Swiss International Air е 21 - ият въздушен оператор, който извършва редовни пътнически полети от столичното летище през цялата година. Авиопревозвачът лети до 106 дестинации в 49 държави по целия свят и превозва годишно близо 16 млн. пътници с авиопарк от 95 самолети.За Swiss работят 8245 души, а общият приход, който генерира е 5.2 млрд. франка за 2014 година. 

"Радостен съм, че ще имаме възможност да пътуваме до Цюрих. На годишна база изчисленията показват, че между 30 000 и 40 000 пътници ще се възползват от възобновяването на линията", обяви министър Московски на церемонията.

"250 швейцарски граждани са постоянно пребиваващи в България и с този полет ще им дадем възможност както на тях, така и на желаещите българи да пътуват. Нашата политика се базира на швейцарското качество", каза директорът на Swiss International Air Lines за Австрия и Източна Европа Бернар Водъл.

Посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева отчете, че швейцарските туристи, които са посетили страната ни са се увеличили с 42 %  за миналата година, а в българското посолство са постъпили десетки запитвания на швейцарсци, които искат трайно да се настанят в България. В страната ни са регистрирани и над 100 швейцарски фирми и новата транспортна комуникация ще донесе повече възможности за бизнес и туризъм.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови