4.4% реален ръст на икономиката на ЦИЕ през 2021 г. прогнозира УниКредит

OFFNews 05 юли 2021 в 11:05 1664 0

Снимка УниКредит

Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк"

4.4% реален ръст на икономиката на Централна и Източна Европа през 2021 г. прогнозира "УниКредит" в публикуван днес анализ на икономиката. Предишната прогноза бе за 2.6%. Повишението се дължи на по-силното от очакваното възстановяване досега през годината.

Прогнозата за ръста през 2022 г. е променена на 4.1% от 4.4%. Анализаторите прогнозират възстановяване до предкризисните нива през последното тримесечие на т. г., а спад в коефициента на безработицата до нивата, свързани с постигане на пълна заетост - до средата на 2022 г.

По-оптимистичната прогноза се дължи на много силните резултати на икономиката през първото тримесечие. Те се свързват с облекчените ограничителни мерки и липсата на контрол за спазването им по време на третата вълна от пандемията от COVID-19. Солидният ръст на приходите от продажби на дребно, индустриалното производство и произведената продукция в строителството през април сочат, че силното възстановяване на икономиката продължава и през второто тримесечие на годината - отбелязват от "УниКредит".

Според тях наблюдаваме процес на V-образно възстановяване.

"България обаче плати висока цена за бързите си темпове на икономическо възстановяване през последното тримесечие на миналата и досега през тази година. Докато страната не беше силно засегната от първата вълна на пандемията от коронавирус през периода от март до май миналата година, ранното разхлабване на ограничителните мерки доведе до рязък скок в броя на смъртните случаи по време на втората и третата вълна в края на миналата и началото на тази година. Затова и най-големия риск, който макроикономическият екип на "УниКредит" вижда за възстановяването, е свързан с още една вълна на пандемията от коронавирус през есента  или зимата, тъй като само 13% от населението са ваксинирани към средата на юни", се казва в прессъобщение на "УниКредит".

За финансистите е особено тревожно, че желаещите да се ваксиниран са под необходимия брой за достигане на колективен имунитет.

"По тази причина смятаме, че са необходими усилия от страна на правителството и на частния сектор за увеличаване на нивата на ваксинация на населението - предупреждават анализаторите. - Надяваме се да видим повече обществени фигури с влияние в политиката, бизнеса и спорта да вземат участие в организирането и провеждането на мащабна кампания, имаща за цел да направи широко достъпна цялата информация относно ползите и рисковете от ваксинацията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови