370 хил. лева глоба за Lidl за заблуждаваща реклама

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2016 в 13:18 18388 8

"Лидл България" ЕООД ще бъде глобена с 370 859 лева за заблуждаваща реклама след решение на Върховния административен съд, който потвърди санкция, наложена от Комисията за за защита на конкуренцията.

Санкцията е заради рекламна кампания от 2013 г., проведена под мотото "Най-доброто от България, най-доброто от Европа".

Според Комисията и Съда връзката между категорията рекламирани продукти и търговските им марки, заедно със словосъчетанието „най-доброто” създава убеждението за най-добро качество от тази категория, предлагано под съответните марки. В същото време е било установено, че по качествени показатели тези продукти се доближават до границата на допустимите стойности за годност, пише в прессъобщение на Комисията.

Съдът потвърждава, че рекламното послание е в състояние да повлияе на икономическото поведение на потребителите и извлича необосновано предимство пред останалите предприятия, които предлагат същата категория продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2016 в 11:56

До 1 - че да плащам за по-ниско качество на по-висока цена ли от кварталният магазин? Яж си кварталните боклуци пък аз отивам да си взема нещо свястно от ЛИДЛ. По същият начин "поръчаха" Емаг заради Черният петък. Ама Емаг са хитри - фирмена регистрация в Румъния и КЗП и КЗК могат само да им гонят опашката!

18.02 2016 в 23:14

@случайно прочетох
И защо? За да дадем предимство на кварталната соц бакалия с ограничен избор и по-високи цени? И какво като са чужди, а не български? Това е все едно да забраниш чуждите букмейкъри с по-добри коефициенти (Bet365), за да не правят конкуренция на разни местни мутри (Черепа). Долу мутрите, свобода на пазара!

18.02 2016 в 21:53

Глупава и "платена" глоба.

Когато прочета за глоба от Комисията за защита на потребителите, тогава да го публикуват по разни онлайн вестници.

А Лидл България в сравнение с Лидл Германия има за какво да го глобят. Пък уж навсякъде е европейско законодателство за потребители.

18.02 2016 в 19:22

"В същото време е било установено, че по качествени показатели тези продукти се доближават до границата на допустимите стойности за годност, пише в прессъобщение на Комисиятa."
Ей това, ако може някой да го обясни...
До колкото ми е известно няма разписани правила за граница на качество. Има стандарти за качество, на които или отговаряш, или не отговаряш.
Годността пък е свързана с това дали е безопасно да се консумира определен продукт. Има разрешени вложения и такива, които не са разрешени.
Та, откъде го изсмукаха това?

18.02 2016 в 17:00

Държавата майка "се грижи" за интересите на поданиците си, които явно си нямат глава на раменете и се оставят на подвеждащите реклами.
Чакай малко... а може би по-скоро се грижи за собствените си интереси да прибере някой друг лев под предлог, че се е загрижила за потребителите...

18.02 2016 в 14:51

Идиоти. После що били бедни. Ами щото сте прости.

18.02 2016 в 14:38

Епа то всичките реклами са такива?

18.02 2016 в 13:47

Малка е глобата според мен!Тези боклукчарници (всички вериги бакалии) трябва да са в края на града, както в Унгария и други страни от ЕС, които пазят националните си интереси.
Само български вериги (без лаФка) да могат да имат магазини в квaрталите и центъра на градовете ни.