36 града се готвят за протест срещу наредбата на НАП

Георги Ангелов 25 януари 2020 в 10:16 5808 0

В над 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели и ще работят облечени в жълти жилетки, съобщава БНР.

Символичният протест е заради наредба, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.

В София ще има национален протест срещу спорната Наредба Н-18 на финансовото министерство. Той е планиран за 12 часа на 29 януари 2020 г. (сряда) на площад „Народно събрание“. Създаден е и Национален Организационен Комитет в защита на малкия и среден бизнес в България, подкрепен от Българската Асоциация на Заведенията /БАЗ/, Сдружение на Заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и други представители на малкия и среден бизнес.

Хотелиери и ресторантьори от Бургас и региона се присъединяват днес към протестните действия на бранша. Те настояват за приемането на пакет от мерки за борба със сивия сектор. Над сто собственици на обекти са заявили, че служителите им ще облекат символичните жълти жилетки.

Повече от 70 представители на бранша от Бургас и около 30 от Поморие са подкрепили във Велико Търново протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор. Това стана след проведени срещи на бизнеса в двата морски града, коментира председателят на сдружението в Поморие Георги Тръпков.

"Ние имаме стачна готовност със символични стачни действия, дали персоналът ще бъде облечен със жълти жилетки, или ще има жълта жилетка пред обекта, или ще има плакат, който оповестява протеста, всеки от собствениците на заведения трябва да си реши и на 28 очакваме отговора. Имаме и сформирана комисия".

Георги Тръпков е настроен положително, че нещата, за които настояват от бранша, ще се случат. Но ако това не стане, е категоричен, че ще преминат към ефективни стачни действия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови