20% от хората нямало да могат да плащат кредитите си след падането на мораториума

OFFNews 02 юни 2021 в 11:39 999 0

Около 20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските къщи.

Според нея заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост. 

С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу Covid-19 много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова, цитирана от БНР.

Тя е категорична, че с поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения, ще се покачат разходите на хората.

"Трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения", посочва още Миткова.

Председателят на Асоциацията на колекторските къщи смята, че по време на пандемията са били ограничени разходите за здравна превенция и за обучение, които при подобряване на ситуацията ще бъдат наваксани.

В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, допълни експертът по капиталови пазари Антон Панайотов.

"Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% за средства над 200 000", посочва той.

Според него най-добрият ход е спестяванията да бъдат обърнати в инвестиции в активи. Това обаче трябвало да се прави много внимателно и след съвет със специалист.

"Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост. То така върви животът", посочи Панайотов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews