10 търговски банки готови да отпуснат кредити на бизнеса с гаранция от ББР

OFFNews Последна промяна на 13 май 2020 в 18:25 4087 0

10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българска банка за развитие (ББР). 

Това са:

Алианц Банк

Банка ДСК

Българо-американската кредитна банка

Инвестбанк

Интернешънъл Асет Банк

Прокредит банк

Първа инвестиционна банка

Търговска банка Д

Уникредит Булбанк

Юробанк България.

Гаранционната програма, която е част от правителствените антикризисни мерки, е с бюджет от 500 млн. лв. В нея могат да бъдат включени компании от всички сектори, като се очаква от мярката да се възползват предимно фирми от най-засегнатите области – търговия, услуги, транспорт и логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, и други.

В изпълнение на Решение на Министерски съвет Българската банка за развитие предостави на търговските банки възможност за ползване на портфейлни гаранции за 1,6 млн. лв., с цел включване в тях на отпуснати кредити на клиенти - МСП в размер до 2 млрд. лева.

За да кандидатстват за кредит фирмите, е достатъчно да отговарят на едно от следните условия:

- спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.;

- неполучени вземания от клиенти;

- неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г.;

- отменени договори за износ и прекратени доставки от внос от началото на годината;

- затворени производствени съоръжения и офиси;

- намаления на броя на заетите лица.

Крайният срок за кандидатстване е до 23 декември 2020 г. Кредитите, които банките ще отпускат, са с максимален размер от 300 000 лв., като ББР ще покрива до 80% от тях. Банките сами ще определят минималния и максималния срок на погасяване, а гратисният период за новоотпуснатите заеми ще е до 3 години.

В програмата ще могат да бъдат включвани както нови кредити, така и съществуващи, но при условие, че фирмата изпитва затруднения при обслужването на заема след 31 декември 2019 г. и не е изпадала в просрочие над 90 дни за последната година.

Предстои десетте заявили интерес банки да подпишат своите споразумения с ББР и да подготвят клоновите си мрежи за работа по програмата. 

По Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19 Общинска банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка и Интернешънъл Асет Банк до момента са одобрели над 2 100 безлихвени заема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови