10 мин. стигат за попълване на данъчна декларация, 12 хил. подадени в НАП за ден

OFFNews 12 март 2020 в 11:34 4207 0

Снимка OFFNews

12000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите в последните 24 часа, съобщиха от приходната агенция.

В над 80% от случаите хората не са нанесли промени, в останалите са добавяли доходи от наем и ползвани данъчни облекчения.

10 минути средно отнема попълването на декларацията досега. Това показва, че новият предварително попълнен от НАП вариант е по-удобен за ползване и спестява време.

Видео инструкция за ползване на новата данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП: https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4.

Хората с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са фирми.

Декларациите се подават до 30 април.

Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва, ако декларацията е подадена по електронен път и сумата е платена до 31 март. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е данъкоплатецът да няма неплатени публични задължения.

И днес от НАП напомнят съвета си хората да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с коронавируса, като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса. 

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови