Красен Кралев откри Световната купа по художествена гимнастика

OFFNews 30 март 2018 в 18:29 4680 0

Снимка sportal.bg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри официално Световната купа по художествена гимнастика, която се провежда за осма поредна година в София.

"Благодаря за оказаната чест да открия Световната купа по художествена гимнастика. БФХГ винаги се е справяла блестящо с огранизацията на такива големи турнири и не се съмнявам, че и този път организацията е блестяща. За нас ще бъде чест да сме домакини на световното първенство в най-красивия спорт през септември отново в зала "Арена Армеец".

България много обича художествената гимнастика благодарение на постиженията на поколения златни момичета. Очакваме феновете отново на световното първенство. Обявявам Световната купа по художествена гимнастика София 2018 за открита", каза министър Кралев в приветствието си. 

Сред официалните гости на церемонията бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, която е патрон на Световната купа, министърът на туризма Николина Ангелкова, президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев, президентът на БФХГ Илиана Раева, президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ Наталия Кузмина, трикратната световна шампионка и главен съдия на Световната купа и други. 

Официалните гости получиха специални плакети и по една червена роза. В церемонията участва и фолклорен ансамбъл Чинари. На Световната купа в София има гимнастички от рекордните 35 държави. Турнирът започна по-рано днес с първите два уреда (обръч и топка) в индивидуалния многобой при жените.

След първите два уреда Боряна Калейн е на второ място в класирането, а Катрин Тасева е четвърта. Калейн има сбор от 35.800 точки, след като получи 17,200 на обръч и 18.600 на топка, а Тасева има 34.850 точки след 17.900 точки на обръч и 16.950 точки на топка.

По-късно днес ще стане ясно дали двете българки ще се класират за финалите на обръч и топка, които са в неделя. Лидерка до момента е рускинята Екатерина Селезньова с 37.800 (18.800 точки на обръч и 19.000 на топка). Световната купа продължава до 18.35 часа с многобоя при жените, а от 18.45 часа ансамблите ще изиграят съчетанията си с пет обръча.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови