Иновации в съдийството при спортната гимнастика

Василена Иванова 21 ноември 2018 в 14:41 2478 0

С развиването на спортната гимнастика и все по-трудните и бързи движения, които изпълняват гимнастиците, идва и въпросът как съдиите да бъдат обективни и да оценяват адекватно.

Именно с решението на този въпрос се зае Международната федерация по гимнастика (ФИГ), която започна работа с технологичния гигант Fujitsu Limited. Тяхната цел е прилагането на система за оценяване в реално време, която да органични субективния фактор в гимнастическите дисциплини.

Системата предстои да бъде тествана по време на предстоящ кръг от Световната купа по спортна гимнастика, а крайната цел е пълноценното ѝ използване по време на Световното първенство в Щутгарт (Германия) през 2019 г.

От федерацията съобщават още, че ще работят за въвеждане на иновационния метод и на местно ниво, за да могат все повече съдии да се обучават и да са в помощ на федерациите по време на държавните първенства.

Все пак, промяната ще се случи постепенно, като за водещите в спора страни тя трябва да настъпи до 2024 година, а до 2028 бройката трябва да се равнява на 146-те членуващи организации.

Специалистите, стоящи зад амбициозния проект, казват, че в днешно време гимнастиците все повече развиват техниката си и движенията им стават по-бързи, което представлява трудност за човешкото око и пречи на адекватната преценка.

Те също допълват, че в грандиозния проект се планира телевизионно и онлайн съдържание, мобилно приложение и съдържание на екраните в залите, което ще показва данните от сензорите. Така спортът ще добие повече популярност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков