Илиана Раева очаквала повече от грациите ни на европейското

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2020 в 10:05 2797 0

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели, че е очаквала повече от грациите ни на приключилото в Киев европейско първенство.

В столицата на Украйна българките спечелиха 3 медала при девойките - злато и сребро на Стилияна Николова (във финалите с лента и с топка) и бронз на Ева Брезалиева (във финала с бухалки). При жените, в многобоя Боряна Калейн завърши 4-та, а Катрин Тасева е 7-ма.

"Планирахме девойките да имат силно представяне, независимо, че няколко пъти беше нарушена подготовката им. Това се отнася и за жените , а видяхте и с ансамбъла какво се случи. Много безапелационна Стилияна, много силна Ева. И двете състезателки се представиха много добре. Тук е мястото да кажа, че успеха им се дължи на тяхната треньорка Валентина Иванова – един безкрайно талантлив млад треньор, с много голямо желание за развитие. Те от утре започват да се подготвят за възраст – жени", каза Раева пред БНР.

"При жените – 4-то и 7-мо място, очаквахме по-добро представяне. Да, има обективни причини за това представяне, защото те бяха тренирали само три седмици. Боряна изкара много тежък грип, с много висока температура. Катрин също направи много тежко боледуване, което всъщност е било коронавирус.

Когато тръгнаха за Киев, направихме тест за антитела и се оказа, че Катрин има такива. И тя имаше три седмици за подготовка, но това в никакъв случай не искам това да звучи като оправдание, но видяхте, че Израел и Беларус, тези страни, които не са спирали подготовката си се представиха най-добре.

С грешката на бухалки, Боряна си изпусна готов бронзов медал. Един опитен състезател не може да допуска такава грешка. Няма оправдание, защото ако тя си беше изиграла композицията, както е заложена, тя щеше да вземе бронзовото отличие.

Но, какво е оптимистичното от това представяне в Киев – двете ни гимнастички не успяха да покажат нито едно от съчетанията си, както са заложени, но за това, което показаха получиха много високи оценки т.е. ако те са в една много добра форма и си изиграят съчетанията както трябва, могат да се борят за златен медал. За съчетанието с топката, в което Боряна не направи много от заложените елементи, получи 25.250 точки.

Представете си, ако беше изпълнила всички елементи, каква оценка щеше да вземе. След състезанието имахме много дълъг разговор и с двете – и двете казаха, че не са в оптимална форма, а и ние го знаехме, но за тях беше важно да участват в това състезание. Трябваше да си сверим часовника. Ядосана съм от грешката на Боряна Калейн, но в същото време съм спокойна, че съчетанията са ни конкурентноспособни. Трябва им повече увереност, която ще дойде с пълноценни тренировки.

Аз вярвам, че догодина на европейското във Варна, ние ще покажем съчетанията си в пълния им блясък. Ние ще се представим с ансамбъл – девойки, ансамбъл – жени и жени – индивидуално. Започваме да работим много сериозно. Ще има малка промяна в стратегията ни на подготовка, няма да споделя каква ще е тя, но ще си види в началото на следващата година.

Весела Димитрова не планува да бъдат сменя композициите на ансамбъла. На този етап предстои само много сериозна работа за изчистване и изиграване на съчетанията и още усложняване", каза още Илиана Раева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови