Сините фенове дали отпор на хърватите, защитили българската чест

OFFNEWS 14 юли 2017 в 08:45 3848 1

От националния клуб на привържениците на Левски (НКП) излязоха с официална позиция относно нападението на хърватски хулигани срещу фенове на сините в Задар и Сплит.

От нея става ясно, че родните запалянковци са били нападнати, но са дали сериозен отпор, като защитили българската чест във враждебната среда и в крайна сметка няма пострадали привърженици на Левски. Позицията излезе минути преди мача с Хайдук и в нея се съдържа и притеснението, че полицията няма да освободи задържаните навреме и те ще пропуснат да гледат срещата.

Ето и съдържанието на декларацията:

"Левскари,

За начало искаме да изкажем големите си благодарности към посланикa на Република България в Хърватия Таня Димитрова и консула Христина Биджеранова, на ПФК „Левски“ и на полицая-отговорник за българската група в Хърватия за бързата и адекватна намеса около нападението и задържането на привърженици на „Левски“ в Задар.

В медиите излязоха различни версии и информации, повечето от които неверни.

Накратко какво се случи:

Няколко групи от български фенове отседнаха в Задар (на около 150 км от Сплит) в деня преди гостуването на любимия ни „Левски“ на „Хайдук“ (Сплит) в мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Всичко бе съвсем спокойно и нормално докъм 23:00 часа, когато един от автомобилите на българи, пътуващи за мача, бе запален от хървати.

Колата изгоря заедно с документите, парите и вещите на група никому виновни левскари. Непосредствено след това към друга група сини фенове бяха направени няколко опита за нападение.

Категорично заявяваме, че бити и пострадали българи при тези опити – НЯМА! Хърватите получиха заслужен отпор и българската чест в този случай не бе накърнена! 

След опитите за нападения бяха задържани 22-ма левскари, сред които и потърпевшите собственици на подпаления автомобил  за уточняване на случая именно с този вандалски акт. Всички бяха разпитани, като са им повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред. След намесата на клуба, посланика на Република България в Хърватия и консула там, получихме уверение, че задържаните ще бъдат пуснати за мача, но вече повече от 20 часа нашите братя са в ареста. Очакваме тяхното незабавно освобождаване.

Очакваме победа и на терена!

Само Левски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

1

Tabadatko

14.07 2017 в 11:44

Не бих искал, тези млади момчета да защитават дори лайното ми. Ето още примери, за отпорена българска чест - https://offnews.bg/futbol/v-split-levskarite-sa-fashisti-pochitat-arkan-mladich-i-hitler-660216.html