Лалета ли сте, налъми ли сте

Донислав Донев 02 септември 2017 в 18:15 2416 0

Холандците са добри в танците, но не достатъчно. Може да се каже, че в момента националния отбор по футбол на "лалетата" показва точно толкова силна игра, колкото тази в сценичното изкуство. Танците им имат разнообразие във фигурите и композициите, но танцьорите играят с налъми (б.а. сабо - дървени обувки). Това ги прави доста ограничени откъм бързина и техника на движенията. 

Вероятно точно това е компонентът, който направи разликата в мача срещу Франция преди два дни. "Петлите" разбиха с 4:0 Холандия в среща от квалификациите за Мондиал 2018, а резултатът можеше да бъде и по-голям в полза на домакините. Вицешампионите на Европа вече водят еднолично в групата, в която играе и България.

  

Футболистите на селекционера Дик Адвокаат се движеха по терена все едно бяха обути със сабо. Холандците така и не намериха типичните за тях скорост и комбинации, с които да се оълчат срещу атакуващия стил на Франция.

Сега е време и родните национали да се възползват от това. Както вече е ясно, българите сме със значително предимство, що се отнася до сценичното изкуство.

В танците сме по-технични и пъргави от холандците. Сабото при тях оказва сериозно влияние върху скоростта на движенията, поради тази причина те залагат на разообразието във фигурите, индивидуалните изяви, или играта по двойки.

Българите сме точно обратното. Хванем ли се заедно рамо до рамо, нямаме спиране. В момента, в който покажем колективност, настроението се повдига и тогава сме в състояние да изринем земята от бързи и динамични движения. Това е причината българските танци да са толкова велики - колективът.

Да, вероятно всички вече се досетихте, че сега ще дам пример с историческата победа на Националния стадион "Васил Левски" срещу Швеция (3:2) преди два дни. Логично е. В онази вечер "лъвовете" показаха точно това, което искаха да видят 10-те хиляди привърженици, които бяха дошли да ги подкрепят. Единни, вдъхновени, нахъсани и с настроение, националите показаха характер и върнаха силните емоции на "Васил Левски".

Утре българите трябва да се възползват от бавните и безидейни холандци. Футболистите на селекционера Петър Хубчев показаха, че могат да играят силно. Това е последният шанс на отбора да се върне в играта и да постигне немислимото преди една година - класиране за Мондиал 2018 в Русия. Да се надяваме, "лъвовете" ще покажат същата сила и скорост, която показаха срещу Швеция, а холандците отново ще са обути с налъми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови