Изобретателят на изчезващия спрей изнудва ФИФА за 30 милиона евро

OFFNews 29 юли 2017 в 12:00 4358 0

Изобретателят на изчезващия спрей, който се използва от футболните съдии за маркиране на терена, иска 30 милиона евро от ФИФА за употребата му и заплашва да се обърне към съда за защита на правата му.

Бразилският бизнесмен Хайне Алемане е разработил спрея "Спуни" през 2000 година. Продуктът се използва за първи път на следващата година на ниво професионален футбол в шампионата на Бразилия, а през 2002 година Алемане го патентова.

Турнирът за Копа Америка през 2011 година става първия голям форум, когато "Спуни" дебютира, след което навлиза масово във футбола дори и на ниво световно първенство. Оказва се, че правата на изобретателя не са били защитени по неговите твърдения.

"От ФИФА се крият. Обръщал съм се много пъти, тъй като имам патент. Правят се, че това не ги засяга, а кражбата продължава.

Аз не искам признание, а уважение", коментира бразилецът пред Глобо Еспорте. Той ще се обърне към съда и Международния съвет на футболните асоциации с молба използването на спрея да бъде преустановено.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!