Христо Бонев на 70 години!

Дончо Донев, вестник "Марица" 03 февруари 2017 в 10:34 6544 1

Днес една от най-знаковите личности от модерните времена на Пловдив навършва достолепна възраст. Христо Бонев става на 70 години. За мнозина той си остава Златоглавото момче на българския футбол, въпреки че е преживял две епохи и е стъпил в два века. Неповторимият артист и виртуоз с топката ще посрещне празника си за пръв път от много време насам у дома. С най-обичания от него човек - съпругата Ема.


През по-голямата част от съзнателния си живот, на 3 февруари Христо Бонев е бил по лагери като футболист, треньор или просто с любимия Локомотив - другата голяма любов на гения. Ема обаче никога не е ревнувала тази любов. Даже напротив, Ема е човекът, който винаги е стоял до своя Христо в трудните моменти, свързани с черно-белия клуб. Неотдавна двамата преодоляха поредното голямо препятствие в половинвековния им житейски път.

Зума бе повален от инфаркт, претърпя тежка сърдечна операция. Неизменно до него бе Ема и сега той може спокойно да се радва у дома на юбилея. Предвидените за днес големи празненства, естествено, са отложени. Но за фамилия Боневи те не са толкова важни, колкото уникалната 50-годишна любов.


За Пловдив и за България Христо Бонев е много повече от капитан на Локомотив и националния отбор по футбол. Любимата игра е само част от това, с което се е разкрил пред света този Божи дар. И в Локомотив трябва да са благодарни на Бог, че го е пратил при тях. Зума е въплъщение на мечтата на обикновения човек да надмогне себе си и средата си и да покори неподозирани висини.

Статистика е бедна, за да предаде какво се крие зад досегашния живот на Христо Бонев. Харизмата на Зума надхвърля многократно великите му изпълнения на терена. Само велик маестро може да запали по футбола абсолютен нихилист към спорта като гениалния художник Георги Божилов (Слона) и неповторимата актриса Катя Паскалева. Стефан Мавродиев, Крикор Азарян и Атанас Кръстев (Начо Културата).

За финал ще разкажа случка, която имах щастието да видя с очите си и да почувствам. Отразявах лагер в Марбея на Локомотив в началото на 2012 година. В кафенето на Марбея спортс с Христо Бонев чакахме да пристигне отборът за редовната тренировка. На съседна маса бе бившият треньор на Барселона и Реал Радомир Антич, а на друга Хуанде Рамос.

В един момент вратата на заведението се отвори и влезе мъж. В следващия миг изтръпнах. С цялото си достолепие пред нас беше самият Фабио Капело. Да, същият дон Фабио, който начело на Милан развенча Дрийм тийма на Барселона с Йохан Кройф 20 години по-рано. Седемкратният шампион на Италия и носителят на три златни купи в Испания.

Капело огледа заведението и спря погледа си на Христо Бонев, неглижирайки Рамос и Антич. „Оооо, синьор, Боньеееев”, извика Фабио Капело и се втурна към Зума. Последва приятен разговор на италиански, в който дон Фабио разказа как през 1976 година е бил поразен от майсторството на Христо Бонев по време на приятелски мач между националния отбор и Ювентус. „Той беше един от най-великите за своето време”, каза Фабио Капело. Би било нелепо нахалство да се допълва казаното от специалист като дон Фабио.


Редакцията на OFFNews честити юбилея на Христо Бонев. Легендо, много здраве и късмет на цялото семейство!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови