Боби Михайлов получи отказ да бъде вписан отново като президент на БФС

OFFNews 05 май 2021 в 21:34 5063 0

Агенцията по вписванията отказа да впише Борислав Михайлов отново като президент на Българския футболен съюз, тъй като не приема за правомерно оттеглянето на оставката му. Това става ясно от решение на Агенцията, публикувано днес.

Миналата седмица Михайлов изненадващо оттегли своята оставка, повече от година и половина след като я подаде, и обяви, че се завръщане начело на футболната ни централа, като едновременно с това Изпълнителният комитет на организацията отмени насрочения за 25 юни извънреден Конгрес за избор на нов президент. Според Агенцията по вписвания обаче оттеглянето на оставката на Михайлов не е правомерно.

"Уставът се допуска процедура по оттегляне на оставка. Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава", се казва в решението на Агенцията. "Допускането, че една оставка може да бъде оттегляне означава, наред с действията по промяна на първоначално определените вицепрезидент и вицепрезиденти, изпрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време да подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции", се допълва в отказа.

От Агенцията по вписванията казват още, че протоколът от заседанието на Изпълкома на БФС не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието, което не е в съответствие с изискванията.

Отказът може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийски градски съд.

По-рано днес стана ясно, че ФИФА и УЕФА са изпратили общо писмо до БФС, в което изразяват изненадата си от оттеглената оставка на Михайлов и искат обосновка за нея. От БФС заявиха, че ще отговорят на ФИФА и УЕФА след почивните дни. 

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви в петък, за опита за оттегляне на оставката - „случилото се онзи ден е най-грозното морално падение и акт на страхливост, което българският футбол някога е виждал!“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови