Зоран Заев: С премиера Борисов ще си говорим за Гоце Делчев, имаме среща през ноември

OFFNews 23 септември 2020 в 14:48 2991 2

Първото посещение на македонския премиер Зоран Заев след преизбирането му ще бъде в България, където ще се срещне с Бойко Борисов, за да обсъдят спорната тема за Гоце Делчев. Това е съобщил самият той, съобщава македонската национална телевизия “Канал 5”.

Припомняме, че миналата седмица се проведе масов протест на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Скопие срещу “търговията с идентичност”. В основата на протеста бяха преговорите с България за образа и делото на Гоце Делчев.

Зоран Заев е заявил, че срещата с Борисов е необходима заради напрежението около срещите на съвместната историческа комисия и предстоящите преговори на Македония с ЕС. Македонският премиер не е съобщил за точна дата, но според него тази среща ще бъде преди 10-11 ноември, когато София и Скопие са домакини на Берлинския процес.

"Ако избягваме историческите моменти, и ги замитаме под килима и не разговаряме за тях, това не е добро европейско бъдеще за Западните Балкани”, каза Заев, цитиран от македонската МКД.

Припомняме, че в началото на месеца Каракачанов заплаши, че ако няма напредък в преговорите по историческите въпроси, България ще блокира пътя на Северна Македония към ЕС. Заев пък заяви, че е готов да преговаря с България, което разгневи македонската опозиция. В резултат на 15 септември се проведе протестно шествие в Скопие против “търговията на властите с македонската идентичност и достойнство”. Според тях Гоце Делчев е в основата на македонизма и личността му не подлежи на преговори. Заев пък беше определен като предател.

Пред медиите македонският премиер е заявил, че “Гоце Делчев е македонски революционер, но е факт, че българите го смятат за български революционер.”

До момента Борисов не е коментирал предстоящата визита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови