Започва разследване на боя в Европарламента

OFFNews 07 октомври 2016 в 19:38 3985 0

Европейският парламент започва разследване на сбиването между депутати от Партията за независимост на Обединеното кралство, което прати в болница един от депутатите на партията на Найджъл Фараж. 

"Това е изключително сериозно. Не е нужно да се споменава, че неучтивото и брутално поведение няма място в Европейския парламент", коментира председателят на ЕП Мартин Шулц. 

Той поиска дисциплинарната комисия към ЕП да да се заеме спешно със случая, тъй като вероятно е налице нарушаване на правилата на Европарламента. 

Шулц пожела и бързо възстановяване на депутата Стивън Улфи, който получи травма на главата. 

След установяването на фактите Шулц може да наложи порицание на сбилите се евродепутати, глоба, равняваща се на заплатата им от 2 до 10 дни (от 612 до 3060 евро), да лиши от правото да гласуват или от офисите им в сградата на ЕП. 

Според британските медии в боя е участвал и евродепутатът от ЮКИП Майк Хукъм, който отговаря за въпросите на националната отбрана.

Хукъм реагирал бурно на изявление на Улфи на партийно заседание, в което той обявил, одобрява позицията на британския премиер Тереза Мей за напускането на ЕС и дори обмисля да премине в редиците на управляващите консерватори. След оставката на лидерката на ЮКИП Даян Джеймс обаче Улфи решил да остане и да се бори за място в партийното ръководство.

Двамата с Хукъм излезли да изяснят отношенията си и Хукъм ударил Улфи, при което той паднал и се ударил в метална конструкция. След това двамата се върнали и продължили с обсъждането, но половин час по-късно Улфи загубил съзнание.

Найджъл Фараж обяви, че е поискал от председателя и секретаря на партията да проведат вътрешнопартийно разследване на инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови