Започна делото на ЕК срещу Астра Зенека

Според комисията производителят не е направил "всичко по силите си", за да изпълни договора и е изнасял ваксини предимно за Япония и Великобритания

OFFNews Последна промяна на 26 май 2021 в 15:04 443 0

Делото, заведено от Европейската комисия срещу "Астра Зенека" за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу ковид, започна днес в съд в Брюксел. Решението се очаква след няколко седмици, отбелязват местни медии, цитирани от БТА.

Представителят на комисията днес е заявил пред съда, че производителят е нарушил грубо сключения миналото лято договор. Комисията отчита, че в първото тримесечие на тази година са били получени едва една четвърт от очакваните количества.

Според ЕК производителят не е направил "всичко по силите си", за да изпълни договора и не е използвал всички производствени мощности в ЕС на негово разположение. Производителят е изнасял готовите ваксини предимно за Великобритания, както и за Япония.

От "Астра Зенека" определят този иск като неоснователен и отбелязват, че от началото на производството са доставили по света 400 милиона дози ваксина. ЕС вече изрази очакване дружеството да бъде глобено за неспазване на договора.

В започналото днес дело се очаква съдът да реши дали въпросът с доставката на липсващите дози е спешен, а по второ дело да постанови глоба, ако приеме становището на ищеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо