Урсула с жълто сако и синя риза се обяви за Украйна и Молдова в ЕС

Еврокомисията даде европейска перспектива и на Грузия, но след реформи в три области

Светослав Метанов 17 юни 2022 в 14:23 1335 0

Урсула
Председателят на ЕК бе облечена в цветовете на украинското знаме при обявяването на позицията си.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Комисията препоръчва Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС.

При изявлението си тя бе облечена в жълто сако и синя риза - цветовете на украинското знаме.

Преди три месеца Украйна, Молдова и Грузия подадоха молби за членство в ЕС.

"Украйна и Молдова заслужават европейска перспектива и трябва да бъдат приветстватани като страни кандидати", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че мнението ще бъде изпратено на европейските лидери, които трябва да вземат окончателното решение след седмица.

В същото време Грузия получава само европейска перспектива, но кандидатурата й ще бъде оценена на неуточнен по-късен етап, когато изпълни предварителни условия за извършване на реформи.

Според Фон дер Лайен Украйна ясно е демонстрирала "стремеж и решимост" за членството и вече е възприела 70% от европейското законодателство, чрез подписаното през 2016 г. споразумение за асоцииране с ЕС.

Тя определи страната като "силна демокрация, с много добре функционираща администрация, която е направила успешна реформа за децентрализация и има жизнено гражданско общество".

В отговор на въпрос председателят на ЕК призна, че Киев има проблем с корупцията, но каза, че Украйна е осъществила напредък и това е видимо от класациите на "Трансперънси интернешънъл" през последните години. 

Молдова, която също получава препоръка за започване на предприсъединителния процес, според Фон дер Лайен се нуждае от "значително подобрение на икономиката и администрацията".

Колкото до Грузия, която подаде писмо за членство, заедно с Молдова на 3 март, има препоръка от Европейската комисия да получи европейска перспектива. Тя ще бъде оценена за готовност да стане кандидат, когато изпълни реформи в три области - политическа стабилност, борба с корупцията и свобода на медиите. Фон дер Лайен не даде срок, в който позицията на Тбилиси ще бъде преоценена, като каза само, че това ще зависи от скорстта, с която се изпълняват предварителните условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови