Страсбург прие жалбата на Баневи за нарушени права (допълнена)

OFFNews 10 август 2020 в 13:50 2128 0

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е допуснал до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи срещу нарушени права във връзка с делото срещу тях за длъжностни и данъчни престъпления.

Това съобщи техният адвокат Христо Ботев пред БНР.

"Прието е за разглеждане и е даден срок на страните евентуално да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, а предполагам нито и от страна на прокуратурата с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на този случай на прокурорите по делото", заяви Ботев в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу Евгения и Николай Баневи.

Делото на Баневи тръгна по същество през октомври миналата година. Тогава семейството се яви в съда с повече от 10 защитници.

Евгения и Николай Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители в съучастие на изпирането на пари.

Майката на Банев - Мария Банева, отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

След заседанието на спецсъда Евгения Банева обяви, че семейството е завело иск срещу прокуратурата за 10 млн. лв. заради незаконно задържане. Банева обясни, че искът им е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е внесен в Софийския градски съд, който още не е насрочил делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови