Страни от ЕС отказват да плащат на Турция по споразумението за бежанците

OFFNews 04 април 2018 в 15:26 4299 2

Редица държави от Европейския съюз отказват да участват в следващите етапи от финансирането на споразумението за бежанците с Турция. 

Споразумението беше постигнато през пролетта на 2016 г. Турция се съгласи да държи на своя територия бежанците, а в замяна трябва да получи 6 млрд. евро. 

Половината от сумата вече ѝ беше отпусната, като една трета беше платена от ЕС, а останалата част - пропорционално от държавите членки, като най-много плати Германия - близо половин милиард евро. 

По време на срещата ЕС - Турция във Варна турският президент Реджеп Ердоган отново постави въпроса за изплащането на останалата част от сумата, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща това да се случи скоро. 

Все още обаче няма яснота как ще бъде финансиран вторият транш. 

Европейската комисия настоява това да се случи по същия начин като при първия, но не всички държави в ЕС са съгласни, съобщи "Шпигел", цитиран от "Фокус". 

Вътрешните документи на Брюксел, предоставени на изданието, разкриват, че няколко страни от ЕС многократно са протестирали срещу планираното финансиране на сделката за бежанците с Турция. 

В писмо до Европейската комисия Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват сумата да бъде платена изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер обаче отхвърля искането. 

Държавите се оплакват и от липса на прозрачност при разпределението на средствата от Турция. 

Парите по споразумението трябваше да бъдат вложени в изграждането на училища и болници за бежанците. По-малко от половината от 26-те дългосрочни проекта обаче са изпълнени досега, а останалите не са започнати. 

Спорът за финансирането на споразумението за бежанците разкрива, че сделката между ЕС и Турция не е толкова добре обмислен план за управление на миграцията. Тя е договорена "за една нощ" през 2016 г., твърди представител на Берлин.

Някои държави от ЕС очевидно вече обсъждат как да излязат от споразумението с Турция. Анкара, става ясно още от вътрешни документи, представени на "Шпигел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

04.04 2018 в 16:58

Тия са далече и не им пука. Когато таванът тече долните етажи не искат да плащат за ремонта. Когато мазето е наводнено - горните.
 
X

Да помогнем на украинските деца!