Станишев: На ЕС му предстои упражнение по солидарност

Николаос Цитиридис, Брюксел 10 юли 2017 в 14:14 1346 0

Европейските институции - парламент, съвет или други - те изглеждат далечно на обикновения европейски гражданин, но кохезионната политика е най-видимият израз за съществуването на Европейския съюз, който хората могат да я усетят. Затова Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се бори докрай за запазването на това финансиране.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел на първата от поредица конференции, посветена на бъдещето на кохезионната политика в Европа.

С кофинансирането, кохезионните фондове възлизат на 480 млрд. - толкова средства са разпределени от създаването на този вид фондове за последните 30 години. Дискусията какво ще се случи с кохезионната политика след 2020 година вече е започнала, заяви Станишев, като добрите примери за това какво е свършено до момента далеч не са малко.

"Важно е кохезионната политика да бъде видима, за да може всички да усетят въздействието ѝ - това са инвестиции в работни места, образование, транспорт, медицина и много други", каза Станишев.

Това е политика, която работи, заяви президентът на ПЕС. "Всеки може да даде пример - 1 млн. работни места са създадени чрез тези фондове. Подкрепени са 60 хил. научни проекта, над 100 хил. стартъп проекта, малки и средни предприятия", каза още лидерът на ПЕС.

За новите членове на ЕС от Централна и Източна Европа именно кохезионните фондове са най-видимият израз за съществуването на ЕС, каза Станишев. В същото време кохезионните фондове имат нужда от реформа, но всичко трябва да бъде справедливо разпределено.

"Това е упражнение по солидарност, всичко може да бъде по-устойчиво за нашите граждани. Трябва да отговорим на въпроса и очакванията, че ЕС трябва да прави повече дори с по-малкия бюджет след Брекзит", каза Станишев.

По думите му трябва да се "изправим срещу консервативните сили", които затегнаха колана на Европа, но и доказаха, че тази политика не работи.

"Солидарността е в криза. Изградената на база солидарност Европа е в криза и това се вижда. Проблемът обаче не е икономически или финансов. Проблемът е свързан с начина на мислене. Именно това е фундаментът, това е начинът да дойде промяната", каза Станишев и допълни: "Солидарността е с две страни - възползваш се, но и трябва да допринесеш".

Опасността кохезионните фондове да бъдат намалени и дори орязани ще доведе до неравенство, смята президентът на ПЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови