Станишев инициира план за реформи в ЕС

Владимир Йончев 11 януари 2016 в 17:39 8147 16

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев инициира програма за значителни реформи в Европейския съюз за излизане на Европа от кризата. Той ще бъде представен като план на европейските социалисти по време на прегледа на бюджета на Европейския съюз за 2014-2020 г., който предстои тази година.

Планът е отговор на политиката на бюджетни рестрикции, която ЕС следва в последните години.

Станишев определи 4 основни точки в плана на европейските социалисти за нова Европа.

1. Възраждане на производството. Едно време Made in Germany, Made in Italy и Made in France бяха марки за качество по целия свят. Това трябва да се случи отново. Докато нямаме производство в Европа, не можем да разчитаме на добри перспективи, каза лидерът на ПЕС.

2. По-ефективна данъчна политика

3. Социална защита. Разликата между ЕС и останалия свят е, че Европа е социална. Планът на Станишев е за инвестиции в бъдещето - в конкурентоспособността на икономиката и в образованието.

4. "План Маршал" за младите в Европа. В цяла Европа младежката безработица е два пъти повече от средната. Така не може да продължава, коментира лидерът на ПЕС. Неговият план се крепи на 4 стълба:

- заетост

- образование

- култура - срещу всяко евро, дадено за магистрали да има 1 евро дадено за култура

- грижа за децата и семействата. Ще поискам да се създаде "детска гаранция", подобна на "младежката гаранция", която беше предложена от социалистите и даде много добри резултати, разясни Станишев.

В следващите месеци предстои среща на европейските социалисти, чийто домакин ще бъде френският президент Франсоа Оланд. На нея се очаква предложенията на Станишев да се превърнат в официална програма за реформи на ПЕС.

Станишев даде пресконференция в София, на която подробно представи своя анализ по 3 теми - какво се случва в Европа, какво се случва в България и какво се случва в БСП.

В Европа една криза следва друга, още преди да е решена първата. Получава се натрупване и усещане за нестабилност, което води до въпроса "Разпада ли се Европа?".

Не, Европа не се разпада. Тя се променя, обясни лидерът на европейските социалисти. Най-належащото в неизбежните според него промени, е да се върне надеждата и очакването за по-добър живот. Сега Европа действа инертно, което не отговаря нито на предизвикателствата, нито на надеждите, коментира Станишев.

Светът стана глобален. Неща които се случват на хиляди километра от нас, вече ни засягат съвсем пряко. Сега берем както позитивите на този глобален свят, така и негативните.

Европа или Русия

Този въпрос се поставя, сякаш имаме алтернатива. Нашият европейски избор няма алтернатива. Много хора в Европа и в България са русофили. Такъв съм и аз. Ние може да искаме промяна на европейската политика по определени казуси. Но да се поставя под съмнение европейският ни избор е невъзможно, смята шефът на ПЕС. Според него Европе трябва да работи в сътрудничество със всички ключови играчи - Русия, САЩ, Китай и регионалните лидери.

Бежанците

Срещнах се с Хенри Кисинджър. Той каза: "Това не е бежанска криза. Това е преселение на народите", разказа Станишев. Той обаче е категоричен, че няма лесно решение на бежанския проблем. Римската империя е изградила ненадминати съоръжения по границите си, но това не я е предпазило, коментира той.

Според Станишев хората, които бягат от война, трябва да получат закрила, но това не отменя задължението на европейските страни да охраняват границите си. И е важно да се каже, че никоя страна не може да бъде оставена сама да се оправя с това, а ангажиментът е на всички, допълни Станишев.

Целувката с Местан

На онзи митинг на Орлов мост се извиних на хилядите симпатизанти на ДПС, които са били тормозени. Не съжалявам за това, коментира Станишев целувката с Местан на митинга им като управляващи на Орлов мост.

Станишев уточни, че не е от хората, които ще хвърлят камък по паднал човек и че вярва, че ДПС имат е достатъчно стабилно, за да преодолее кризата, но все пак е доволен, че най-сетне е станал ясен отговорът, на въпроса кой свали правителството на Орешарски.

Местан публично призна, че той е свалил кабинетът на Орешарски и очевидно е имало сделка с ГЕРБ за това. Очевидно е било желанието ДПС да влезе през парадния вход на властта. Това много навреди на БСП, но струва ми се, че за ДПС затвори вратата за бъдещо участие във властта, коментира Станишев.

По повод евентуалната нова партия на Лютви Местан, Станишев коментира, че едва ли има политически проект, за който има съмнение, че се управлява от Анкара би бил приемлив партньор за която и да е политическа сила.

БСП и президентските избори

БСП най-напред трябва да спре да се занимава със себе си, а да се занимава с обществените процеси, посъветва Станишев партията, на която беше лидер 13 г. Той очерта 2 ключови момента пред Столетницата тази година - конгресът и президентските избори. Искам в БСП да са наясно, че аз във фракции и лобита кой да е председател, няма да участвам. Но който и да бъде избран, трябва да направи от БСП истинска алтернатива на сегашното управление, каза Станишев и коментира, че напоследък има положителни тенденции в поведението на партията му.

За президентските избори трябва да намерим кандидат, който може да ги спечели. Той, разбира се, трябва да може да привлече подкрепата на традиционния електорат на БСП, но трябва да привлече подкрепа и от избирателите в центъра. Станишев намекна още, че препоръчва да се търси кандидат, който ще бъде подкрепен от всички партии в левия спектър.

ГЕРБ и имитацията на реформи

В момента имаме кабинет на статуквото. Има сделка сред управляващите - в политически и икономически план. Имитация на реформи, имитация на стабилност, кредит от бъдещето, коментира Станишев. 

Според него нещата в здравеопазването са скандални - все повече се ограничава достъпа на хората до здраеопазване и се прокарва модела, че здравето е бизнес.

Подобно нещо е на път да се случи и в образованието, което е универсален изравнител на шансовете на младите хора. Ако малкият обществен ресурс, който имаме, се насочи и към частното образование, скоро само богатите ще имат достъп до образование, смята той.

България живее в два свята. Единият на ГЕРБ, в който непрекъснато се отичтат успехи и другият на останалите 99% от хората, чийто живот става все по-тежък, каза Станишев. 50-60 хиляди души напускат България и това е причината безработицата да е спаднала с малко.

Той нарече вземането на заеми от ГЕРБ "кредит от бъдещето". Помните на нас какво ни се случи, когато се опитахме да вземем 1 милиард заем. Когато оставих държавата след моя мандат на министър-председател през 2009 г. дългът беше под 10 милиарда и беше 13,4% от Брутния вътрешен продукт. При Пламен Орешарски през 2013 г. дългът беше 17,6% от БВП. Сега е 27-28% от БВП и е около 24 милиарда лева, коментира Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл