Срещата на ЕС за нови санкции срещу Русия завърши без резултат

OFFNews 08 май 2022 в 17:10 1373 1

Без резултат завърши срещата на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел, на която трябваше да се обсъди новият пакет санкции срещу Русия. Той включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година.

Предстоят нови срещи по темата, но не се уточнява кога, съобщи БНР.

Няколко държави, сред които и България, поискаха изключение и удължаване на срока на внос на руски петрол. Мотивите на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода "Дружба" от Русия. Нагласите бяха трите държави да получат по-дълъг срок от края на тази година. Очакваше се Брюксел да им разреши да осъществят постепенно спиране на вноса на руски петрол до 2024 г., но за София подобно изключение не се предвижда.

Не е ясно защо се е провалила днешната среща, но по-рано председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски заяви, че ако отсрочка не бъде получена, България може да наложи вето на общото решение.

Според чужди медии Унгария продължава да блокира предложението на ЕС за руския нефт. Така Унгария бави целия шести пакет от санкции на блока срещу Русия в отговор на пълномащабното нахлуване в Украйна. Според съобщенията разговорите са продължили по-малко от два часа и може да бъдат подновени през следващите дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови