Словения се нареди сред страните с протести срещу ограничаването на права в пандемия

OFFNews 09 май 2020 в 19:48 6654 0

Снимка Снимки: ЕПА

След САЩ, Германия, Швейцария протести срещу правителствените ограничения в коронавирусната пандемия се надигат и в Словения. В европейската държава протестът бе велосипеден: хиляди хора преминаха така през столицата Любляна в петък. Те твърдят, че премиерът Янез Янша се използва пандемията като претекст да ограничи свободата на хората.

Те го обвиняват в опит да увеличи правомощията на полицията, разпалване на омраза срещу мигрантите и лични нападки срещу журналисти.

Словения въведе строги ограничения в отговор на Covid-19 в средата на месец март, но отмени част от тях преди две седмици.

В страната до момента има 1 450 случая на болестта и 100 починали.

Протестът на две колела в Любляна, където колоезденето е много популярно, е много подходящ за начина на живот в града и позволява спазването на двуметровата задължителна дистанция. През повечето време протестът протече спокойно, предава кореспондентът на Би Би Си в страната. Но хората издигнаха плакати, чрез които обвиниха министър-председателя и управляващите, че са "крадци". Част от надписите призоваваха за сваляне на правителството.

Към протестиращите се присъединиха защитници на околната среда. Те казаха, че правителството е прокарало текстове чрез законодателството за извънредното положение, което ще блокира участието на неправителствени организации в консултациите за проекти, свързани със строителство.

Правителството отрича да се възползва от коронавирусната пандемия, за да ограничава правата на хората.

Протести избухват във все повече точки по света. Кадри от част от тях вижте тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови