Словашката полиция арестува 13 съдии заради корупция

OFFNews 12 март 2020 в 09:33 2027 0

13 съдии и няколко други служители бяха арестувани от словашката полиция по подозрение в корупция. Според медийни информации акцията е свързана с убийството на разследващия журналист Ян Куцяк, предизвикало масови протести, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Снимки и видеа, разпространени от словашките медии, сочат, че арестуваните съдии са свързани с разследването на убийството на журналиста.

Има съмнения, че бизнесменът Мариан Кочнер, съден като поръчител на убийството, редовно е подкупвал съдии в продължение на години.

Без да споменава имена, полицията съобщи във "Фейсбук", че в рамките на акцията с кодово название "Буря" са арестувани 13 съдии, синдик, адвокат и още двама заподозрени. Те са обвинени в корупция и злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на съдебни процедури и застрашаване на независимостта на съда.

Убитият журналист е писал за бизнеса на Кочнер, но и за други случаи на корупция. След убийството масови демонстрации срещу корупцията доведоха до оставката на тогавашното социалдемократическо правителство, припомня ДПА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!