Скандал в ЕП: Искат за лишат полския зам.-председател от поста му

OFFNews 02 февруари 2018 в 10:52 1857 0

Ричард Чарниецки

Ръководителите на политическите групи в Европейския парламент съобщиха, че са решили да предложат зам.-председателят на ЕП Ричард Чарниецки (Европейски реформатори и консерватори, Полша) да бъде лишен от поста, предаде БТА.

Предвижда се това предложение да бъде подложено на гласуване на пленарната сесия на ЕП в Страсбург идната седмица. Ако то бъде прието, евродепутатът повече няма да представлява ЕП и неговото ръководство.

Причината за решението е определена като "тежко нарушение". Евродепутатът сравни колегата си Роза Тун с полските нацистки колаборационисти от Втората световна война.

Предложението не е свързано с Полша или политическата група на евродепутата, се отбелязва в съобщението. Пояснява се, че това е израз на виждането на ръководителите на политическите групи, според които Чарниецки не бива повече да ги представлява.

Според правилника на ЕП, с мнозинство от 3/5 от подадените гласове, представляващи най-малко три от политическите групи, председателският съвет може да предложи прекратяване на мандата на председателя, на заместник-председател или на квестор, на председател или заместник-председател на комисия, междупарламентарна делегация, или на всеки на мандатна длъжност, при нарушаване на задълженията. ЕП взема решение по това предложение с мнозинство от 2/3 от подадените гласове, представляващи мнозинство от всички евродепутати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !