Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира на евроизборите

OFFNews 07 януари 2024 в 14:11 1580 0

Мишел

Снимка БТА/АП

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет (орган, обединяващ 27-те лидери на страните от ЕС) обяви, че се кандидатира на евроизборите. Мандатът на Мишел начело на Европейския съвет приключва през ноември. Но той има намерение да напусне поста си още през юли. Шарл Мишел е начело на листата от своята либерална партия за евроизборите "Реформаторско движение".

Кой е Шарл Мишел

"Диригент на оркестъра от лидерите на страните членки на ЕС" по време на техните срещи на върха, от четири години белгиецът Шарл Мишел полагаше усилия да запази единството между 27-те в моменти на кризи, следващи една след друга, но така и не съумя да наложи стила си на фона на напрежения с председателката на ЕК, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Шарл Мишел принадлежи към същото поколение лидери, като френския президент Еманюел Макрон и люксембургския премиер Ксавие Бетел. Той беше избран през 2019 г. да наследи на поста на председател на Европейския съвет поляка Доналд Туск.

Постът на председател на Европейския съвет е престижен, съпътстван с доста трудности и рискове, произтичащи от търсенето на консенсус на европейско ниво.

По образование Шарл Мишел е адвокат и е подиграван заради начина, по който говори английски. Той успя да постигне компромис между евролидерите, бранещи различни интереси в контекста на големи кризи.

Шарл Мишел е на 48 г. и е франкофон. Той беше най-младият премиер на Белгия. През периода на коронавирусната пандемия той трябваше да организира дълго време видеоконферентни срещи между евролидерите - един формат, който дава по-малко възможности за преговаряне за постигане на компромис.

Мишел ръководеше дебатите на втората най-дълга среща на върха в историята на ЕС през юли 2020 г. Тя продължи четири дни и четири нощи и бе посветена на това еврочленките, привърженички на строгите икономии да бъдат убедени да приемат голям план за постковидно възстановяване, базиран за първи път върху общи дългови облигации.

Шарл Мишел имаше и трудната задача да запази единството на 27-те пред последствията от войната, породена от Русия в Украйна. През това време той трябваше да се справя със заплахите на унгарския премиер Виктор Орбан за налагане на вето на различни санкции срещу Русия. Орбан беше единственият европейки лидер, запазил тесни връзки с Кремъл. По време на срещата на върха на Европейския съвет през декември Орбан се противопостави на началото на преговори за присъединяване на Украйна към блока и ветото му беше избегнато чрез маневра, при която той напусна залата в момента на гласуването на решението. Но после Орбан все пак се противопостави на финансовата помощ на ЕС за Киев.

Но отношенията на Мишел с другия лидер на ЕС - председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която бързо се наложи на международната сцена като гласът на Брюксел, се обтегнаха. Това напрежение излезе наяве със скандала "Софагейт" в Анкара през април 2021 г. Тогава двамата евролидери имаха среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и в залата, в която тя се провеждаше, се намери кресло за Шарл Мишел, но не и за Фон дер Лайен, която трябваше да седне на по-отдалечено канапе. Кадрите от това породиха обвинения в сексизъм към Мишел.

"Войната между егото на двамата лидери и караниците между тях очевидно отслабиха ЕС на международната сцена", казва Алберто Алемано, преподавател по европейско право в Париж.

Според него Шарл Мишел не е бил толкова ефикасен и не е изиграл водеща роля в отговора на ковид кризата, нито пък е демонстрирал авторитет пред Орбан.

През април Шарл Мишел беше обвинен в пресата, че прибягвал до ползване често на частни самолети за командировките си. Той беше критикуван и за стойността на тези пътувания.

Шарл Мишел е роден в Намюр, баща е на две момичета и едно момче. Син е на бившия европейски комисар Луи Мишел и е брат на държавния секретар на Белгия Матийо Мишел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика