Шефът на ЕК е питеснен дали след Брекзит съюзът ще може да сключва търговски сделки с Великобритания

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2019 в 11:05 2149 0

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сериозно загрижена дали след Brexit съюзът ще може да сключи търговска сделка с Великобритания до края на 2020 г.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, но ще остане в преходен режим до края на следващата година, докато преговарящите обсъждат бъдещите търговски връзки.

"Много съм притеснена предвид малкото време, с което разполагаме", каза Фон дер Лийен пред френския вестник „Ехо“, цитиран от Нова тв.

"Не става въпрос само за договаряне на сделка за свободна търговия, но и за много други теми. Струва ми се, че и от двете страни трябва да се запитаме сериозно дали всички тези преговори са осъществими за толкова кратко време", каза тя. Според нея би било разумно да се преразгледат нещата в средата на годината, за да се види дали е необходимо удължаване".

Съгласно споразумението за оттегляне, което премиерът Борис Джонсън договори с Европа, но все още не е прокарал в парламента, Обединеното кралство може да поиска удължаване с една или две години.

Джонсън обаче настоява, че няма да е необходимо повече време и подготвя законодателство, което да забрани подобен ход. В този случай преговарящите ще имат само 11 месеца, за да сключат търговско споразумение - задача, за която двете страни предупредиха, че е изключително амбициозна.

Ако 2020 г. завърши без сделка, Великобритания ще прекрати връзките си с огромния единен пазар на ЕС, без да има последващи сделки за защита на работните места и търговията и от двете страни.

Главният преговарящ за Brexit на ЕС Мишел Барние каза преди дни, че изготвянето и ратифицирането на сделката след Brexit до следващата година е „огромно предизвикателство, но ние ще дадем всичко от себе си“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови