Съветът на Европа се отчая от България заради психиатриите и социалните домове

OFFNews 04 ноември 2021 в 16:18 3206 0

Комитетът за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа започва да губи търпение към България заради отказа й да реши проблема с държавните психиатрични болници и социалните домове за хора с психични разстройства.

В остро писмо от днес КПИ напомня, че от 1995 г. е направил 14 посещения у нас. В рамките на тези посещения делегации на комитета са посетили 10 от общо 12 държавни психиатрични болници (някои повече от веднъж) и 16 социални институции за лица с психични разстройства и умствена изостаналост.

Повече от 25 г. е предупреждавал страната ни за проблемите, свързани с третирането, условията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психични разстройства и на настанените в социални институции лица.

В докладите си КПИ многократно е привличал вниманието на българските власти към факта, че принципът на сътрудничество между държавите — страни по Конвенцията и КПИ, изисква предприемането на решителни действия за подобряване на ситуацията, но при последните посещения на комитета в България през 2017, 2020 и 2021 г. са отчетени липса на реакция, а голяма част от направените препоръки са останали глас в пустиня.

Установени са били случаи, в които персоналът малтретира психично болни - нанасяни са удари дори с тояга, а страната ни се е оправдала с липсата на средства за подобряване на средата в болниците и социалните домове. Постоянно е обещавала да закрие някои социални институции и да подобри услугите в тях, но на практика нищо не е свършено с оправданието, че липсват специалисти и пари. 

"Подобни констатации изглежда отразяват по-масова и устойчиво установена традиция в българските социални институции, при която се наблюдават опити за поддържане на дисциплина и подчинение сред домуващите чрез честото използване на строги режими и принудителни мерки и многократното напомняне за възможни наказания... На комитета се налага да заключи, че българските власти не са предприели необходимите мерки за премахването на тази напълно неприемлива практика въпреки няколкократните подробни препоръки по този въпрос", заявяват от КПИ.

Комитетът обръща внимание и на лошите хигиенни условия на тези домове. И дава пример с Дома за социални грижи за хора с умствена изостаналост в град Баня, където хората са принудени да лежат на ръждясали легла, някои и без чаршафи и възглавници.

В психиатриите не се отказвали от практиката за поставяне на 4 или 5-точков колан за фиксиране към легла в стаи за усамотение в продължение на дни. Пациентки се оплаквали, че ръцете им били връзвани над главата и това им причинявало болка и подуване на крайниците.

КПИ констатира, че на пациентите с психични разстройства в България не се осигурява съвременно лечение, което е вредно за тяхното състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови