Съдът на ЕС задължи Германия да плаща детски на родителите от ЕС, пристигнали току-що

OFFNews 02 август 2022 в 12:26 1800 0

Германия

Снимка Архив

Съдът на ЕС

Германия не може да отказва да изплаща детски надбавки на родители, които са се преместили във Федералната република от другата страна членка на ЕС, в първите три месеца от престоя им. Това реши съдът на Европейския съюз в Люксембург, съобщи Дойче веле.

Според решението на съда е достатъчно имигрантите от ЕС да искат да се установят за постоянно в Германия, за да имат право на детски надбавки.

Според правилата на Общността всеки гражданин има право да пребивава в друга страна от ЕС до три месеца, за да си търси работа там. Според германското законодателство обаче през въпросните три месеца хората нямат право на социални надбавки. Детски надбавки родителите могат да получават едва след като започнат да печелят пари в Германия. Затова и на семейство от България бяха отказани детски надбавки.

Те са кандидатствали за детски надбавки, без да имат доход. Службата за семейни помощи отказва да им предостави средства и съдът в Бремен отнася спора до Съда на ЕС. Той вижда третирането им като неравностойно с германските граждани. Защото ако германците се върнат от друга държава от ЕС и не работят, те пак ще получават детски надбавки.

Съдът на ЕС настоява за равно третиране на чуждестранните граждани на ЕС с гражданите на страната. Според правото на ЕС изключение се предвижда само за социалното подпомагане. Въпреки това детските надбавки не са социална помощ, защото тя не служи за осигуряване на препитание, а за компенсиране на семейните тежести.

Според решението на съда в Люксембург обаче от правото на равно третиране по отношение на детските надбавки могат да се възползват само гражданите на ЕС, които са преместили и своето "обичайно местопребиваване", т.е. възнамеряват да се установят за постоянно в Германия. Временният престой не е достатъчен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови