Съдът на ЕС не хареса още елементи от реформата в полската съдебна система

OFFNews 05 юни 2023 в 21:23 1168 0

Люксембург

Снимка Архив

Съдът на ЕС в Люксембург.

Съдът на Европейския съюз отхвърли още елементи от мащабната реформа на полската съдебна система заради нарушаване на демократичните принципи на блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е израз на поредната критика срещу управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на фона на предстоящите тази есен общи избори.

Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в ЕС, загуби репутацията си на пример за прехода към демокрация, както и достъпа до средства на Евросъюза за милиарди заради остри спорове по въпроса за върховенството на закона с либералния Запад, откакто през 2015 г. партията "Право и справедливост" дойде на власт.

Съдът на Европейския съюз заяви, че публикуването онлайн на декларации за членството на съдиите в асоциации, фондации с нестопанска цел или политически партии нарушава правото им на неприкосновеност на личния живот и може да бъде използвано за оказване на влияние върху тях. Базираният в Люксембург съд посочи това наред с няколко други елемента от съдебната реформа на партията "Право и справедливост", които нарушават независимостта на съдиите и следователно подкопават върховенството на закона.

"Полската съдебна реформа от декември 2019 г. нарушава правото на ЕС. Стойността на върховенството на закона е неразделна част от самата идентичност на ЕС", се казва в изявление на Съда на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!