Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Роднините на убития командос Емил Шарков осъдиха държавата в Страсбург

Наказанието е за отказан достъп до докладите от разследването на МВР за грешките, допуснати при планирането на операцията

OFFNews 30 март 2021 в 19:38 4234 0

Роднините на убития през 2014 г. при специализираната операция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Осъдителното решение обаче не е за лошо планирана и проведена операция или за вината на държавата за смъртта на командоса, каквито бяха основните им претенции. А е защото властите са засекретили до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането на операцията, съобщи "Капитал".

В този период при пълна липса на публичност близките не са имали достъп до тези доклади и не са могли да търсят обезщетения срещу държавата за лошо планирана операция. Чак през 2020 г., след изтичане на срока за класифициране на информацията от вътрешните проверки, роднините са получили достъп до докладите, но извън срока да заведат дело през националните съдилища за обезщетение срещу държавата.

Според решението на ЕСПЧ държавата ще трябва да плати по 8000 евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на съпругата му Милена Шаркова и на дъщеря му.

Шарков загина на 14 март 2014 г., смъртоносно прострелян от психично неуравновесения тогава 54-годишен Петко Петков при атака на баретите в дома му. По-късно мъжът бе осъден на доживотен затвор без право на замяна.

В престрелката бяха ранени още петима души. Проверка на МВР установи, че дни преди акцията двама полицаи са отишли да снимат съвсем открито дома на Петков, той ги забелязал и разбрал какво му гласят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews