Ръст на заразените с коронавирус в Италия и Испания

OFFNews 08 септември 2020 в 11:25 3112 1

Близо 530 000 са новите заразени с COVID-19 само в Испания. Преминаването на психологическата бариера стана повод властите в Мадрид да удължат срока на мерките. Не се изключва и въвеждането на повторна карантина за цялата страна, както беше през месец март, предаде БТА.

PCR тестовете дават много повече положителни проби, отколкото през май и юни. Вирусът мутира и заразяването става все по-лесно. Ето защо е изключително важно да въведем строги мерки. И да го направим сега - преди да е станало късно, каза Фернандо Симон, директор на здравната служба.

Кафенетата и ресторантите ще работят на 50% от капацитета си, събиранията на обществени места са разрешени за до 10 души. Задължително става носенето на маски както на закрито, така и на открито. Мерките ще се преразглеждат на всеки 15 дни.

Междувременно десет европейски държави от Шенгенското пространство въведоха ограничения или карантина за пристигащите от Испания граждани, а други пет изискват PCR тестове и здравни сертификати.

Испанското външно министерство публикува на сайта си пълния им списък в опит да предотврати хаоса при международните пътувания. Испания е сред най-пострадалите от коронавируса европейски държави. Сериозно пострада туризмът.

Свободното движение на хора формално бе възстановено през юни преди началото на туристическия сезон, но на практика много от държавите забавиха част от ограниченията си. Това доведе до срив на туристическия сектор в Испания и загуби в размер на девет милиарда и 500 милиона евро само за месец юли. Тази цифра надвишава парите, предвидени от правителството за министерството на здравеопазването и образованието.

Италия също удължава срока на мерките, които ще бъдат в сила най-рано до 7 октомври. Забранява се влизането в страната на хора от 16 държави. За пристигащите от България остава разрешено, но при задължителна карантина. Затворени ще бъдат стадионите и нощните заведения, в сила е и задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

1

voododoll

08.09 2020 в 18:14

Редактор имате ли? Испания има 530000 общо от началото на пандемията до сега а не нови... Хора дето не проверяват това дето сте писали ви вярват дословно и после ръсят глупости на ляво и дясно...