Пробив в преговорите за Брекзит след ранна сутрешна среща Юнкер-Мей

Няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия

OFFNews 08 декември 2017 в 09:50 3262 0

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

За сериозен напредък в преговорите за брекзит между ЕС и Великобритания съобщи тази сутрин Европейската комисия, след като в 8 ч председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се срещна с британският премиер Тереза Мей.

Постигнат е значителен прогрес по сделката, обяви Комисията минута след приключването на срещата.

В резултат ЕК препоръча на европейския съвет да приеме, че по  първия етап от преговорите е постигнат достатъчен напредък (съгласно процедурата по член 50 от Лисабонския договор). Този напредък е по всяка от трите приоритетни области — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение.

Юнкер увери, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

Що се отнася до финансовото споразумение, Обединеното кралство е приело, че ангажиментите, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, включително Обединеното кралство, съобщи пресцентърът на ЕК.

По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

Сега Европейският съвет (член 50) трябва да реши на заседанието, което ще се проведе на 15 декември 2017 г., дали е постигнат достатъчен напредък, позволяващ преминаване на преговорите към втората фаза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови