Великобритания се е съгласила на специален режим за Северна Ирландия след Брекзит

OFFNews 04 декември 2017 в 18:10 4320 0

Великобритания се е съгласила Северна Ирландия да остане в "регулаторен режим" с Европейския съюз след Брекзит, съобщи "Гардиън", позовавайки се на свои източници, близки до преговорите. 

Това ще означава, че Северна Ирландия може да остане в митническия съюз или дори в европейския единен пазар след Брекзит. 

Новината породи спекулации, че е възможно преговорите да вървят в посока на това цяла Великобритания да остане част от европейския единен пазар. 

Възможността за Северна Ирландия да бъде подписана клауза за специален режим предизвика бурни реакции. 

Лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлин Фостър обяви, че Северна Ирландия трябва да напусне ЕС при същите условия, при които и Великобритания. 

"Няма да приемем никаква форма на режим за Северна Ирландия, който е различен от този за останалата част от Великобритания", заяви лидерката на партията, която крепи мнозинството на премиерката Тереза Мей в парламента. 

Премиерката на Шотландия Никола Струрджън също взе отношение по въпроса, като подчерта, че щом за една част от Великобритания могат да се договорят различни условия, които да включват оставане в единния европейски пазар, няма причина други да не могат. 

Кметът на Лондон Садак Хан също поиска Лондон да получи специална сделка за Брекзит, която да му позволи да остане в европейския единен пазар и в митническия съюз, ако това бъде разрешено на Северна Ирландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови