Принц Андрю остана без военни звания. Няма да го наричат Негово величество

OFFNews 13 януари 2022 в 21:01 2625 1

Херцогът на Йорк Андрю, който е втори син на британската кралица Елизабет Втора, бе лишен от почетните си военни звания и бе принуден да оттегли попечителството си над редица обществени организация заради обвиненията в изнасилване срещу него в САЩ.

"С одобрението и съгласието на кралицата военното назначение и кралското покровителство на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата", пише в официалното съобщение от двореца.

Принц Андрю вече няма да бъде наричан "Негово височество".

"Херцогът на Йорк няма да изпълнява публични задължения. Той ще защитава името си по това дело като частен гражданин", съобщават още от Бъкингамския дворец.

През август 2020 г. американка, която твърди, че е била заведена във Великобритания на 17-годишна възраст, за да прави секс с херцога на Йорк, заведе гражданско дело в Ню Йорк срещу него с обвинения, че я е насилвал сексуално.

Вирджиния Джуфри бе ищец и в обвиненията към осъдения за сексуален тормоз Джефри Епстийн, с когото принцът в определен период е приятел. Искът на Джуфри се позовава на нюйоркския закон за децата жертви, който разширява правата на жертвите да съдят предполагаеми насилници. В него се твърди, че принцът е извършил сексуални действия без нейно съгласие, като е знаел на колко години е тя и „че е жертва на трафик с цел секс“.

Според твърденията принцът е насилвал Джуфри в лондонския дом на сътрудничката на Епстийн Гислейн Максуел и в домовете на Епстийн в Манхатън и Литъл Сейнт Джеймс на Вирджинските острови в САЩ.

61-годишният Андрю отрича. Но в сряда американски съдия постанови, че може да продължи заведеното дело срещу принц Андрю от Вирджиния Джуфри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика